Va fi declarat Laszlo Tokes "persona non grata"? Ce spune premierul

tokes_laszlo
tokes_laszlo

Europarlamentarul Laszlo Tokes a cerut protecție din partea Ungariei pentru Transilvania. Declarația sa a fost aspru criticată de liberalul Mihăiţă Calimente, dar și de premierul Victor Ponta. Calimente a cerut, într-o emisiune televizată, retragerea cetățeniei, fapt neconstituțional pentru o persoană care s-a născut pe teritoriul României. Premierul a cerut ministrului Titus Corlățean să ia măsuri, pentru că este "atacată integritatea teritorială şi independenţa statului român". În anul 1994, Eva Maria Barki a fost declarată persoană indezirabilă pe teritoriul României, pentru că a făcut declarații menite să destabilizeze situația din Transilvania, aducând atingere caracterului suveran și unitar al României.

Retragerea cetățeniei! 

Preşedintele Comisiei parlamentare de control SIE, liberalul Mihăiţă Calimente, a spus, la Antena 3, că propune retragerea cetăţeniei române pentru Laszlo Tokes. El a subliniat că europarlamentarul "a dovedit de atâtea ori că este anti-român, a dovedit de atâtea ori că susţine interesele unui alt stat pe teritoriul României, încât acest lucru i-ar trebui aplicat chiar de mâine".

Potrivit Constituției României, acest lucru este imposibil pentru că cetățenia română nu poate fi retrasă celui care s-a născut pe teritoriul României. Calimente a argumentat: "Dar el spune că nu e născut pe teritoriul României. El vorbește că e Ținutul Secuiesc și nu e pe teritoriul României".

Tokes cere Ungariei protectorat pentru Transilvania

Europarlamentarul a spus: "Îl rugăm pe Viktor Orban și Guvernul său să construiască acest sistem de cooperare națională în așa fel încât să oferiți protecție, să oferiți protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". Mai mult, europarlamentarul a spus că trebuie căutați specialiști care să creeze un steag al Transilvaniei, "așa cum are Secuimea".

Premierul îi cere măsuri lui Corlățean. "Președintele țării are alte ocupații"

Premierul Victor Ponta nu a rămas indiferent la declarațiile lui Laszlo Tokes. Prim-ministrul i-a spus ministrului de Externe, Titus Corlățean, că "Sunt declaraţii nu doar iresponsabile, din punctul meu de vedere, ci şi penale făcute de domnul Tokes şi de alţi domni pe acolo. Regret faptul că nu avem un preşedinte al României care să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi să ia poziţie atunci când este atacată integritatea teritorială şi independenţa statului român. Vă rog să o faceţi dumneavoastră, preşedintele ţării are alte ocupaţii în această perioadă! Vă rog să luaţi poziţie oficială, să informaţi instituţiile europene atunci când europarlamentari sau oficiali ai altui stat fac declaraţii şi propun lucruri împotriva intereselor noastre naţionale şi europene. Repet, dacă aveam un preşedinte, asta trebuia să facă preşedintele, dar neavând preşedinte al României, vă rog să îl supliniţi dumneavoastră".

Eva Maria Barki, declarată persona non grata

În anul 1994, Eva Maria Barki a fost declarată "persona non grata" pe teritoriul României în perioada 7 octombrie 1994 -7 octombrie 1997. Motivul au fost declarațiile sale, menite să destabilizeze situația din Transilvania, aducând atingere caracterului suveran și unitar al României. Diferența, în cazul avocatei Eva Maria Barki, este cetățenia maghiaro-italiană.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel