USR vrea finanţare la vedere pentru partide

Bani
Bani

USR propune printr-un proiect de lege ca toate donaţiile acordate partidelor politice peste un salariu minim pe economie să fie publicate, precum şi posibilitatea ca subvenţia de la buget a partidelor să fie suspendată în cazul în care persoane care au suferit condamnări definitive pentru comiterea unor infracţiuni electorale sau de corupţie ocupă funcţii de conducere. 

Parlamentarii USR Tudor Benga, Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi au iniţiat în acest sens propunerea legislativă de modificare şi completare a legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Tudor Benga a precizat, la o conferinţă de presă, că proiectul schimbă filosofia finanţării partidelor politice. 

"Schimbăm un pic filosofia, (...) reducem plafoanele de contribuţii în linie cu recomandările GRECO, punem şi un plafon minim sub care donaţia este confidenţială, practic, la un salariu minim, cel care face o donaţie sub salariu minim poate să rămână poate să rămână confidenţială, dar tot restul donaţiilor le punem online, obligăm partidele să publice atât pe site-urile publice, cât şi pe site-ul AEP, astfel încât oricine să poată verifica donaţiile care au fost făcute. (...)

De asemenea, introducem un instrument de asanare a clasei politice care este folosit în Spania şi anume o posibilitate de a suspenda subvenţia partidelor în cazul în care în organismele lor de conducere sunt persoane condamnate pentru infracţiuni electorale sau pentru infracţiuni de corupţie. Acest instrument este folosit în Spania şi îl punem la dispoziţia AEP să îl suspende până la remedierea situaţiei", a precizat Benga. 

Modificare a distribuţiei finanţărilor publice

El a mai spus că proiectul propune şi schimbarea modalităţii de distribuţie a finanţării publice, astfel încât şi partidele mici şi cele locale să intre la finanţare. "Până acum, subvenţia se ducea la 75% în funcţie de rezultatele de la parlamentare, 25% în funcţie de rezultatele de la locale. Acum schimbăm proporţia, va fi 50%-50%. Acum, important este că scădem plafonul de la care se poate intra la finanţare. Până acum se putea trebuia să ai minim 50 de consilieri aleşi la nivel local astfel încât să intri la finanţare. Acum, câtă vreme există un mandat de consilier local, orice organizaţie politică intră la finanţare. În felul acesta încurajăm democraţia la firul ierbii", a explicat Benga. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel