USR-PLUS ar putea detona mâine bomba la Cotroceni. Adrian Ursu: Paradoxal, Orban vrea să fie Dragnea

Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială

PNL, USR-PLUS și UDMR, cele patru formațiuni politice care și-au propus să formeze Guvernul României după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, vor relua azi negocierile.

Asta după ce ieri, după șapte ore intense de negocieri, liderii acestor partide nu au ajuns la un numitor comun pe toate temele. Printre altele, în discuțiile de ieri, PNL, USR-PLUS și UDMR au convenit asupra conducerii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.

Dar pe lângă ministere, bătălia se dă și pentru președinția Camerei Deputaților și a Senatului.

PNL dorește ca președinția Camerei Deputaților să fie asigurată de Ludovic Orban, președintele formațiunii, în timp ce USR-PLUS nici nu vrea să audă. Alianța USR-PLUS consideră că dacă PNL va da premierul, Dan Barna va trebui să fie președintele Camerei Deputaților. Există și zvonuri care indică faptul că UDMR va prelua președinția Senatului. 

Potrivit celor de la Antena 3, USR-PLUS ar putea să producă o surpriză mâine la consultările de la Cotroceni și să îl propună pe Dacian Cioloș ca premier în cazul în care nu se va ajunge azi la un consens.

Adrian Ursu: Orban vrea să fie Dragnea. În joc e soarta lui Dan Barna și a lui Ludovic Orban

Jurnalistul Adrian Ursu subliniază că în joc este soarta lui Ludovic Orban și Dan Barna în această bătălie pentru șefia Camerei Deputaților. Mai mult, jurnalistul remarcă faptul că Orban se folosește de „formula Dragnea” în timp ce Barna „fuge de guvernare” pentru a doua oară.

„În discuție e soarta a doi oameni. Și traseul lor profesional: Ludovic Orban și Dan Barna. Să începem cu al doilea. Domnul Barna dorește să aibă o funcție importantă, dar să muncească mai puțin și să aibă o răspundere mai mică. De aceea își dorește șefia Camerei Deputaților. Atenție, nu guvernarea! E a doua oară când domnul Barna fuge de guvernare. (...) Acum intră la guvernare prin interpuși, nu direct. Domnul Barna nu dorește să fie parte din responsabilitatea guvernamentală ci un post cu privilegii.

De partea cealaltă, domnul Orban dorește să fie Dragnea. Paradoxal, nu? Asta după ce și-au construit toată victoria împotriva lui Dragnea și împotriva tipului de politică Dragnea, domnul Orban vrea să fie Dragnea.

Așa cum Liviu Dragnea nu a putut conduce Executivul din cauza primei condamnări cu suspendare, domnul Orban acum nu mai poate conduce Guvernul din cauza domnului Iohannis care i-a cerut să demisioneze. În consecință vrea să dețină în continuare puterea și controlul prin formula Dragnea. Anume să fie președinte de partid și președintele Camerei Deputaților”, a precizat jurnalistul Adrian Ursu, în cadrul unei intervenții la Antena 3.

Acesta a precizat că blocajul dintre PNL și USR-PLUS ar fi putut fi depășit dacă un guvern PNL ar fi fost votat de PSD și astfel liberalii și-ar fi păstrat aproape în integralitate guvernarea, ori prin decizia președintelui Iohannis care are și cheia soluției. Președintele nu ar accepta niciodată formula de colaborare PSD-PNL, dar poate rezolva problema „încăpățânării lui Ludovic Orban” prin schimbarea sa de la șefia PNL. „Probabil aceasta va fi amenințarea pe care o va primi Ludovic Orban în cazul în care nu ajung la o înțelegere cu USR-PLUS la finalul acestei zile și înaintea consultărilor formale de mâine”, a conchis Adrian Ursu.

Iohannis a chemat mâine liderii partidelor la consultări oficiale

DC News vă va ține la curent cu cele mai importante informații din timpul acestor negocieri.

Mâine, preşedintele României, Klaus Iohannis, a invitat, luni, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel