USR, moțiune împotriva lui Tudorel Toader

Uniunea Salvaţi România anunţă că pregăteşte o moţiune simplă împotriva Ministrul Justiției, Tudorel Toader, se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii politice. 

Potrivit USR, prin propunerile făcute de ministrul Justiţiei, practic, "numirile procurorilor şefi de la DNA şi DIICOT au ajuns în pixul lui Dragnea". 

"Ministrul Justiţiei a cedat presiunilor liderilor PSD - ALDE şi a exclus preşedintele României din procedura numirii şefilor DNA, DIICOT şi procurorului general, astfel încât Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu să îşi atingă obiectivul principal: schimbarea şefilor de parchete şi închiderea propriilor dosare. Pentru că nu au reuşit cu OUG 13 care a scos oamenii în stradă, PSD - ALDE au schimbat strategia şi au elaborat aceste propuneri legislative care subordonează şi politizează Justiţia în linişte. USR avertizează că PSD întoarce România în perioada de "linişte" a Rodicăi Stănoiu, când toată activitatea Justiţiei se desfăşura sub atenta oblăduire a conducerii de partid şi de stat", susţin reprezentanţii USR în comunicatul citat. 

Liderii USR consideră "la fel de grav" şi faptul că Inspecţia Judiciară trece de la Consiliul Superior al Magistraturii sub controlul politic de la Ministerul Justiţiei, iar prin înfiinţarea unui parchet special pentru magistraţi, practic, PSD "creează o arhivă SIPA 2 prin care procurorii şi judecătorii vor fi verificaţi şi controlaţi politic". 

"Aceasta este o măsură clară de intimidare a magistraţilor din România. Mai mult, trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei contravine Constituţiei României, potrivit căreia CSM "îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică". Totodată, posibilitatea ca procurorii ierarhic superiori să infirme actele procurorilor din subordine, inclusiv pentru motive de netemeinicie, nu doar pentru motive de nelegalitate, poate duce la închiderea unor dosare la ordin politic. Sub pretextul unei "normalizări" a activităţii judiciare, printre câteva măsuri care ar putea fi considerate corecte, se ascunde esenţa acestei iniţiative: PSD doreşte să îşi întărească puterea prin subordonarea Justiţiei pe linie de partid. Mare parte din reforma Justiţiei făcută pentru a intra în UE este anulată prin propunerile făcute astăzi de ministrul Tudorel Toader", se precizează în comunicatul USR. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel