USR dă în judecată Primăria Constanţa

Dan Barna
Dan Barna

Uniunea Salvaţi România va acţiona în instanţă primăria Constanţa în urma anulării a 6.000 de semnături pentru iniţiativa civică Fără Penali în funcţii publice, dintr-un total de 19.000. 

"Suntem nevoiţi să acţionăm în instanţă primăria Constanţa. Vom verifica listele cu semnăturile anulate şi dacă vom constata că există nereguli, că au fost oameni şterşi de pe liste, este posibil să depunem plângeri penale inclusiv pentru abuz în serviciu. Dreptul de a iniţia proiecte legislative, inclusiv de revizuire a Constituţiei, este un drept reglementat de lege. Să ţi se încalce acest drept printr-un abuz este de neacceptat", a declarat deputatul USR de Constanţa, Stelian Ion.

Şi în alte judeţe sunt probleme în privinţa validării semnăturilor. La Maglavit, judeţul Dolj, primarul invocă nerespectarea GDPR, un motiv fantezist deoarece acest regulament nu se aplică iniţiativelor cetăţeneşti de modificare a Constituţie. Şi în comuna Bascov, judeţul Argeş, primarul refuză efectiv validarea semnăturilor, invocând probleme false cu împuternicirile făcute de comitetul de iniţiativă.

USR, apel către funcţionarii publici

În faţa acestor provocări, USR lansează un apel către funcţionarii publici, deoarece ei sunt primii care fac verificările şi îşi pun semnătura pe liste, şi îi îndeamnă să nu asculte de dispoziţiile politice ale şefilor lor, să nu fie obedienţi, pentru că vor fi primii care vor răspunde pentru aceste abuzuri. Deseori, primarii îşi deleagă atribuţiile către funcţionarii publici pentru a se pune la adăpost în cazul unor plângeri, iar USR crede că mulţi primari vor acţiona în acest mod şi de această dată.

Depunerea semnăturilor la Parlament va avea loc în două zile, pe 20 şi 21 septembrie

Deşi termenul de validare a semnăturilor de către primării expiră pe 20 septembrie, membrii USR au primit înştiinţări din partea unor instituţii că vor mai prelungi termenul cu câteva zile.

"Fără Penali este sub asediu, continuăm lupta pentru fiecare semnătură. Joi şi vineri vom aduce semnăturile în Parlament şi apoi vom da curs plângerilor împotriva primarilor. Aceştia ţin captive semnături şi decid în mod asumat să nu respecte legea. Subliniez că primarul trebuie să ateste doar două lucruri, că semnatarul are drept de vot şi domiciliul în judeţul precizat, orice altă acţiune este o interpretare greşită şi un abuz în serviciu. Primarii decid în mod asumat că nu respecte legea, în încercarea de a fi fideli lui Liviu Dragnea, şi să fure semnăturile cetăţenilor. Îi vom acţiona în instanţă", a conchis preşedintele USR Dan Barna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel