Urmărește emisiunea live


USR, atac la Teodorovici: Proastă gestionare a banilor

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

Cele 1,75 miliarde de euro împrumutaţi de Ministerul Finanţelor de pe pieţele internaţionale şi care vor trebui returnaţi până în anul 2039 îndatorează generaţiile viitoare, fiind cel de-al treilea împrumut din acest an, precizează Uniunea Salvaţi România.

'Proasta gestionare a banilor pe care Eugen Teodorovici îi are pe mână va face ca viitoarele generaţii să fie îndatorate de-a lungul a zeci de ani în numele guvernului PSD. Banii pe care Ministerul Finanţelor i-a împrumutat ieri - 1.75 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale - vor trebui returnaţi în 2029 (1.15 miliarde) şi în 2039 (600 de milioane), când PSD nu va mai fi la guvernare. USR reclamă că acest nou împrumut este efectuat în special pentru cheltuielile curente ale statului, şi nu pentru efectuarea de investiţii care să producă valoare adăugată în ţară', susţine sursa citată.

Al treilea împrumut în 2018

USR subliniază că acesta este al treilea împrumut din 2018, deoarece guvernul s-a mai împrumutat deja pe pieţe externe cu 2 miliarde de euro în februarie şi cu încă 1,2 miliarde de dolari în iunie. 'Strategia economică a PSD nu a fost decât să tot îndatoreze statul român ca să crească pensiile şi salariile bugetarilor. Asistăm la acelaşi scenariu din anul 2007/2008 înainte de criza financiară, toate acestea în timp ce social democraţii ne spun să stăm liniştiţi pentru că avem bani pentru toate, când de fapt vedem exact opusul', arată deputatul USR Claudiu Năsui, potrivit comunicatului.

România, o treime din datorie în valută

De asemenea, USR subliniază că statul s-a împrumutat şi de această dată în valută iar România 'nu are influenţă decât asupra leului', nu asupra dolarului sau a euro. 'Astfel că, dacă în cazul împrumuturilor în lei, PSD mai poate influenţa BNR-ul să pompeze bani în piaţă şi să monetizeze datoria, cu împrumuturile în valută nu se poate. În prezent, 35% din datoria statului român este în valută. Datoria publică a statului român, până la ultimul împrumut al Ministerului Finanţelor, depăşea 368 de miliarde de lei, aproape 40% din PIB. Fiecare cetăţean suportă 18.654 lei din datoria publică totală, altfel spus fiecare cetăţean suportă echivalentul a 6 salarii medii sau contravaloarea unei Dacii Logan veche de câţiva ani', reiese din comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel