USL modifică pragul la referendum. Câte voturi sunt necesare pentru demiterea președintelui

iordache_psd
iordache_psd

USL a depus, marți, la Senat, un proiect de lege care prevede scăderea pragului de prezenţă pentru validarea unui referendum de la 50% la 30%, inclusiv la cel pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

În prezent, legea stipulează că un referendum este validat dacă la urne se prezintă 50 la sută plus unu dintre cei de pe liste.

Mai mulţi parlamentari USL au depus, la Senat, un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a declarat, marţi, deputatul PSD Florin Iordache.

"Am depus un proiect pentru modificarea Legii 3/2000, Legea referendumului, care conţine două noutăţi. Prima dintre ele se referă la cvorumul de participare la referendum în sensul ca acesta să fie scăzut de la 50% la 30% şi cea de a doua condiţie se referă la faptul că rezultatul unui referendum să fie validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot s-a pronunţat cu 'da' sau 'nu' în funcţie de specificul referendumului, deci, cele două condiţii cumulative pentru validarea unui referendum. (...) Dacă păstram numai condiţia cu 50% plus 1, ipotetic discutând, la un procent de 30% participare a cetăţenilor cu jumătate plus 1 asta însemna că la un procent de 15% plus un vot se putea adopta un referendum. De aceea am introdus cea de-a doua condiţie cumulativă ca cvorum de validare a referendumului, minim 25% din cei care participă la un referendum să se pronunţe favorabil la referendum", a declarat deputatul PSD, la Palatul Parlamentului, citează Agerpres.

Deputatul PSD  a arătat că propunerea se aplică tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constituţiei sau celui pentru demiterea președintelui.
Florin Iordache a precizat că se așteapă punctul de vedere al Guvernului, precum și cel al Consiliului Legislativ, iar proiectul de lege a fost depus la Senat, întrucât "în cazul acestui proiect de lege Camera Deputaţilor este Cameră decizională". Potrivit proiectului de lege depus la Parlament, "referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente". "Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente", prevede un alt alineat al proiectului.

Propunerea legislativă apare în contextul în care USL a inițiat dezbaterile pentru revizuirea Constituției.

Guvernul va da aviz pozitiv

La începutul ședinței de Guvern, premierul Victor Ponta a declarat că Executivul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai mulţi parlamentari ai USL privind scăderea cvorumului de participare la referendum. Prim-ministrul a precizat că modificarea legislativă este făcută în baza deciziei Curţii Constituţionale şi pentru a evita situaţiile de boicot, similare celei de anul trecut, de la referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu.

"Este făcut exact în baza deciziei CCR. Toate referendumurile au un singur prag, se respectă în continuare votul politic şi se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul pentru că boicotul nu este o formă de exprimare. 30% participare, minim 25% dintre cei cu drept de vot să decidă. Vom da punctul de vedere pozitiv al Guvernului", a spus Ponta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel