USL cere lămuriri despre punga electorală. Limita dintre mită și bunuri simbolice

Într-o solicitare trimisă Biroulului Electoral Central (BEC), USL dorește să lămurească ce anume poate conține punga electorală. Alianța aflată la guvernare vrea să se clarifice care sunt ”bunurile cu valoare simbolică” ce pot fi oferite alegătorilor, fără ca acestea să fie încadrate la categoria mită.

Social-liberalii consideră că o asemenea specificare este necesară pentru a evita ca în spatele unui articol de lege general să se ascundă încercări de fraudă electorală. În solicitarea trimisă, USL arată că Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali nu definește clar ce bunuri nu se încadrează la categoria mită. ”Având în vedere faptul că «bunurile cu valoare simbolică» nu sunt definite în cadrul normei juridice mai sus menţionate, considerăm că pentru buna desfăşurare a campaniei electorale este necesar ca Biroul Electoral Central să menţioneze, prin enumerare, lista concretă şi exclusivă a acelor bunuri care pot fi folosite de candidaţi şi/sau valoarea materială maximă pe care acestea o pot avea, fără să existe încălcări ale prevederilor legale,” se arată în comunicarea trimisă de USL către BEC.

Legea menționează că oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase pentru a determina un alegător să voteze sau să nu o facă cu un anumit candidat, precum și primirea acestora de către un elector, constitue infracțiuni ce se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la cinci ani. În această categorie nu intră ”bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele partidului respectiv:” afişe, pliante, calendare, fulare, eşarfe, şepci , brichete, cărţi poştale ilustrate, chibrituri, dar şi fotografii cu respectivii candidaţi sau insigne, ecusoane, baloane, fanioane, steguleţe. Cei care oferă materiale de propagandă electorală cu valoare economică semnificativă, dar și cei care le primesc, pot fi pedepsiți cu închisoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel