Ursula von der Leyen vine în România, la invitația lui Orban. Ce au discutat aceștia

Întrevederea premierului Ludovic Orban cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și declarații comune de presă. Foto: gov.ro
Întrevederea premierului Ludovic Orban cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și declarații comune de presă. Foto: gov.ro

Prim-ministrul Ludovic Orban a avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cei doi înalţi oficiali au abordat de o manieră substanţială atât subiecte importante de pe agenda europeană, cât şi teme specifice, de interes prioritar pentru România. Premierul Ludovic Orban a prezentat priorităţile Guvernului pe care îl conduce şi a reiterat mesajul clar de angajament al României în favoarea consolidării proiectului european, a unităţii şi coeziunii Uniunii Europene.

În context, prim-ministrul Ludovic Orban şi-a exprimat speranţa că viitorul Program al Comisiei Europene pentru 2020 va veni în continuarea Agendei Strategice a Uniunii, în spiritul Declaraţiei de la Sibiu, cu accent pe o abordare consensuală şi care să ţină cont de specificităţile fiecărui stat membru.

Pactul ecologic european

Referitor la dosare europene de actualitate, discuţiile s-au concentrat pe Pactul ecologic european, Cadrul Financiar Multianual (MFF) 2021 - 2027 şi relaţiile viitoare UE-Regatul Unit.

În ceea ce priveşte Pactul Ecologic European, prim-ministrul Ludovic Orban a prezentat principalele elemente de interes naţional, insistând pe importanţa ca mecanismele UE de sprijinire, inclusiv financiară, a punerii în aplicare să fie adecvate nevoilor naţionale şi să se îndrepte cu precădere către statele membre mai puţin prospere, pentru a se putea realiza o tranziţie echitabilă.

Bugetul european

În raport cu viitorul buget UE, prim-ministrul român a reiterat susţinerea pentru agrearea unui buget european ambiţios, dar echilibrat, care să permită continuarea implementării, fără sincope, a proiectelor în derulare, precum şi demararea de noi proiecte cu finanţare europeană. Totodată, a subliniat importanţa celor două politici tradiţionale, Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, evidenţiind interesul prioritar pentru România ca alocările pentru aceste două politici să nu fie afectate în noul exerciţiu financiar multianual.

Referitor la relaţiile viitoare UE-Regatul Unit, premierul României şi preşedintele Comisiei Europene au avut un schimb de opinii aprofundat privind stadiul pregătirii negocierilor post-Brexit, subliniind importanţa menţinerii unităţii şi solidarităţii europene în acest proces, astfel încât interesele tuturor statelor membre şi ale cetăţenilor lor să fie respectate.

Aderarea la spaţiul Schengen

De asemenea, au fost abordate şi teme specifice, de interes prioritar pentru România, precum aderarea la spaţiul Schengen - obiectiv pentru care România a îndeplinit de mult timp criteriile. Preşedintele Von der Leyen a reiterat sprijinul deplin al Comisiei pentru acest obiectiv. De asemenea, premierul Orban a menţionat obiectivul aderării la zona euro, respectiv pe cel al finalizării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), pe baza respectării recomandărilor Comisiei din rapoartele MCV.

Prim-ministrul Ludovic Orban a adresat doamnei Von der Leyen invitaţia de a efectua o vizită în România, invitaţie acceptată cu plăcere de către preşedintele Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel