Ursul ucigaș a făcut o nouă victimă: Directorul APM Dâmbovița a demisionat

urs
urs

Scandalul declanșat din cauza ursului care a omorât un bătrân și a rănit alte două persoane, dintre care una destul de grav, pe raza comunelor Pietroșița și Buciumeni, a început să facă victime și printre conducerile instituțiilor județene. Luni,  Laura Briceag, director al Agenției pentru Protecția Mediului Dâmbovița, a demisionat.

Sâmbătă seara, ministrul Mediului,  Rovana Plumb, era foarte nemulțumită de modul cum au acționat autoritățile județene, aceasta declarând că a aflat de situația atacului ursului de la un post de radio când se întorcea din Deltă.

 "Sunt foarte nemulţumită de cum s-a procedat la informare şi luarea de măsuri. În primul rând, fondul de vânătoare trebuia să ia măsuri să evite aşa ceva. Sunt nemulţumită de cum au acţionat serviciile deconcentrate din subordinea Ministerului. Trebuiau instituite măsuri de identificare, de monitorizare pentru recuperarea animalului. De mâine (luni, n.r.) vom începe o anchetă în acest sens, pentru a vedea în ce măsură fiecare şi-a făcut treaba. Acum e prematur să mă pronunţ, dar pare că acest lucru nu prea s-a întâmplat. Agenţia de Protecţia Mediului Dâmboviţa a lipsit cu desăvârşire", a spus Rovana Plumb.

 Înlocuitorul Laurei Briceag la conducerea APM Dâmbovița va fi PSD-istul Mirel Nica, fost director, pentru câteva luni, al Agenției.

 În urma primelor rezultate efectuate asupra ursului împușcat s-a constatat că acesta era turbat, a anunțat duminică  şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa, Sandu Tolea, care a susţinut că animalul este cel care sâmbătă a atacat trei oameni.

 "Nu există nicio îndoială că ursul este cel care a atacat şi avem confirmarea că avea rabie. Faptul că a atacat ziua, şi acolo unde lucrau oameni, arată că avea un comportament agresiv", a spus şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa. Față de situația descrisă, unul dintre participanții care au atins animalul mort se află în prezent la Institutul Matei Balș din Capitală pentru tratament profilactic împotriva rabiei.

 Totuși, semne de întrebare asupra acestui aspect există. Aurica Popa, femeia care a fost mursecată a declarat pentru RTV că ursul care a atacat-o era mare și aveo o culoare roșcată. Ori animalul ucis la Pietroșița nu avea mai mult de 120 de kilograme. Declarațiile femeii sunt confirmate si de alte persoane care s-au aflat în zonă în cursul zilei de sâmbătă, aceștia afirmând că animalul s-a plimbat prin mai multe grădini, și era destul de mare.

De asemenea, duminică, reprezentanții DSVSA Dâmnbovița, inițial au declarat că animalul ucis nu ar fi cel căutat deoarece în stomacul acestuia nu s-ar fi găsit urme de țesut uman, după care peste câteva ore să declare că acesta ar fi animalul care a atacat cele trei persoane.

Rămâne de văzut dacă și Poliția, care deține amprenta ursului, poate să confirme în următoarea perioadă dacă animalul ucis a fost cel căutat sau acesta era unul dintre cele câteva zeci de exemplare care se află pe domeniul privat de vânătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel