"Unirea nu e pe agendă". Leancă: care sunt efectele negative ale declarațiilor unioniste făcute de Băsescu

Iurie Leancă.jpeg
Iurie Leancă.jpeg

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat, luni, la Antena 3, că declarații precum cele ale președintelui Traian Băsescu despre unirea României cu țara vecină din dreapta Prutului aduc dificultăți suplimentare Chișinăului și creează scindări în societate.

"Ceea ce pot să mai adaug este faptul că trăim într-o perioadă turbulentă - mă refer la spațiul post-sovietic - unde vedem evoluții sau involuții în câteva țării. Astfel încât, astăzi avem nevoie - noi cei din Republica Moldova, în realizarea acestui obiectiv de integrare europeană - avem nevoie de mesaje din afară care vin să consolideze societatea Republicii Moldova și nu invers, să creeze anumite scindări în societate", a spus Leancă, într-un interviu comun cu omologul său român, Victor Ponta.

El a exemplificat spunând că, imediat după declarațiile lui Băsescu dinaintea summit-ului de la Vilnius, au existat poziții din partea minorității găgăuze din sudul Republicii Moldovei, parlamentari din Duma rusească au cerut consolidarea militară în unele zone, iar "opoziția comunistă face circ în Parlament".

Iurie Leancă subliniază că "problema unirii nu este pe agendă" și că "unicul obiectiv este cel al integrării europene".

Criticile recente ale lui Leancă (Partidul Liberal Democrat) pentru Băsescu sunt primele de acest fel pe care premierul Republicii Moldova i le aduce președintelui României. Poziția sa ar putea fi interpretată și în cheia alegerilor parlamentare de anul viitor, acolo unde, pe lângă disputa cu comuniștii, există jocuri de putere și în interiorul partidelor de dreapta.

Reerindu-se la afirmațiile unioniste ale președintelui Băsescu, Ponta a declarat, la rândul său, că întrebarea esențială în această chestiune este dacă politicienii de la București caută capital politic sau vor cu adevărat să ajute Chișinăul. "Întrebarea este dacă noi prin ceea ce facem vrei să-i ajutăm sau vrem să ne ajutăm pe noi în niște interese locale, dâmbovițene", a pus Ponta, continuând prin a califica astfel de declarații ca fiind "pompoase" și lipsite de realism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel