Ungaria. Val de concedieri după ce s-a interzis ca magazinele să fie deschise duminica

Câteva mii de locuri de muncă s-au pierdut în Ungaria, după ce Parlamentul a decis ca magazinele să fie închise duminica. Această măsură ar putea fi luată în discuție și în România.

Peste 2.000 de persoane care lucrau în retail și-au pierdut locurile de muncă până la sfârșitul lunii aprilie, ca rezultat al deciziei Parlamentului de la Budapesta de a interzice marilor magazine să fie deschise duminica, a raportat site-ul blokkk.com, citând datele publicate de Oficiul Central de Statistică (KSH), transmite site-ul portfolio.hu.

Numărul de angajați din sectorul comercial a scăzut în aprilie cu 2.200, prima lună în care magazinele au fost închise în fiecare duminică, arată datele KSH. Marile lanțuri de magazine — Tesco, Aldi, Auchan — au decis să extindă orele de program din cursul săptămânii, pentru a compensa închiderea magazinelor duminica.

Citește și: Șoc Guvern Budapesta. Marile magazine, forţate să respecte o poruncă creştină

Potrivit datelor KSH, în aprilie, s-au înregistrat în total 378.000 de ore suplimentare în sectorul vânzărilor cu amănuntul, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Oamenii de afaceri au avertizat că aplicarea acestei măsuri va dăuna consumatorilor și angajaților hipermarketurilor.
PIB-ul Ungariei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de peste 3%, dar analiștii se așteaptă la o încetinire în 2016, din cauza utilizării mai reduse a fondurilor europene.

Și în România au fost reluate discuțiile pe marginea unui proiect de modificare a Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, în care există și o propunere ca hipermarketurile să nu fie deschise duminica, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel