EXCLUSIV  UNESCO, decizie Roșia Montană. Miza celor 4 miliarde de dolari și cea mai mare PROBLEMĂ cu situl arheologic

Roșia Montană
Roșia Montană

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO va examina marţi candidatura sitului Roşia Montană pentru a fi adăugat pe lista siturilor protejate de instituţie, alături de candidaturile Uruguayului, Braziliei şi Peru. Discutarea dosarului Roşia Montană figura iniţial pe agenda de duminică, potrivit site-ului UNESCO.
 

Luni, după ora locală 22:30 (14:30 GMT), preşedintele Comitetului a decis să amâne pentru marţi cele patru propuneri de pe ordinea de zi care nu fuseseră încă evaluate: grădina tropicală Sitio Roberto Burle Marx (Brazilia), observatorul solar din Chankillo (Peru), biserica Estacion Atlantida (Uruguay) şi peisajul minier de la Roşia Montană (România), relatează EFE.

Dosarul Roşia Montană aprinde din nou spiritele. Mizele acestuia sunt foarte mari, adică peste 4 miliarde de dolari care putea fi pierdute de statul român.

Ar trebui întrebată populația ce părere are despre acest subiect

Dosarul Roşia Montană are o miză uriașă, adică peste 4 miliarde de dolari ar putea fi pierdute de statul român. Retragerea dosarului includerii Roşiei Montane în UNESCO este una din soluţiile luate în calcul pentru evitarea plăţii unor despăgubiri uriaşe în procesul pe care statul român îl are cu Gabriel Resources, în care sunt cerute 4,4 miliarde de dolari, ca urmare a respingerii legii prin care putea începe exploatarea zăcământului de aur din zonă.



În acest context, jurnalistul Val Vâlcu este de părere că ar trebui întrebați românii ce își doresc și, astfel, majoritatea să decidă

Este vorba de democrația participativă, de a întreba oamenii, de implicarea lor. O minoritate, un grup de activiști, și un grup restrâns de politicieni consideră că la Roșia Montană nu trebuie să se facă exploatare minieră. Același grup de activiști au dorit includerea sitului pe lista UNESCO.

România este gata să plătească despăgubiri: peste 4 miliarde de dolari pentru că se schimbă un contract, contract care nu a fost invalidat de justiție. Nu s-a descoperit fraudă, corupție, așadar contractul este în vigoare.

În momentul în care românii decid că preferă să plătească peste 4 miliarde de dolari pentru că se încalcă un contract și se aleg cu o zonă UNESCO este perfect și corect. Dar problema tocmai aceasta este: că majoritatea nu a decis. Subiectul Roșia Montană nu a fost supus unui referendum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel