Un test de sânge ar putea să "revoluționeze" diagnosticarea persoanelor suspecte de Alzheimer

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Un test de sânge ar putea fi la fel de bun pentru a detecta semnele bolii Alzheimer ca și puncțiile lombare dureroase și invazive, sugerează o cercetare.

Măsurarea nivelului unei proteine numite p-tau217 în sânge ar putea fi la fel de precisă pentru a detecta semnele acestei afecțiuni progresive, spun experții.

Proteina este un marker pentru schimbările biologice din creierul persoanelor cu boala Alzheimer, care este o formă de demență.

Potrivit experților, noile descoperiri au potențialul de a "revoluționa" diagnosticarea persoanelor suspecte de Alzheimer.

De asemenea, ar putea fi mai bun decât o serie de alte teste aflate în prezent în curs de dezvoltare.

În cadrul studiului efectuat pe 786 de persoane, cercetătorii au reușit să folosească testul ALZpath p-tau217 pentru a identifica pacienții ca fiind susceptibili, intermediari sau improbabili de a avea boala Alzheimer.

"Acest studiu este un pas extrem de binevenit în direcția cea bună, deoarece arată că testele de sânge pot fi la fel de precise ca și testele mai invazive și mai costisitoare pentru a prezice dacă o persoană are caracteristici ale bolii Alzheimer în creier", a declarat Dr. Richard Oakley, director asociat de cercetare și inovare la Societatea Alzheimer.

"În plus, sugerează că rezultatele acestor teste ar putea fi suficient de clare pentru a nu mai fi nevoie de investigații suplimentare de urmărire pentru unele persoane care trăiesc cu boala Alzheimer, ceea ce ar putea accelera semnificativ calea de diagnosticare în viitor. Cu toate acestea, trebuie să vedem în continuare mai multe cercetări în diferite comunități pentru a înțelege cât de eficiente sunt aceste teste de sânge pentru toți cei care trăiesc cu boala Alzheimer", a mai adăugat Dr. Richard Oakley.

"Un potențial uriaș"

În prezent, singura modalitate de a dovedi că o persoană are o acumulare de proteine în creier este de a face o puncție lombară sau o scanare PET amiloidiană, care sunt disponibile doar în aproximativ una din 20 de clinici de memorie NHS.

O puncție lombară presupune introducerea unui ac în partea inferioară a spatelui, între oasele coloanei vertebrale.

Dr. Sheona Scales, director de cercetare la Alzheimer's Research UK, a declarat: "Acest studiu sugerează că măsurarea nivelului unei proteine numite p-tau217 în sânge ar putea fi la fel de precisă ca și puncțiile lombare utilizate în prezent pentru detectarea semnelor biologice ale bolii Alzheimer și superioară unei serii de alte teste aflate în curs de dezvoltare. Acest lucru se adaugă la un număr din ce în ce mai mare de dovezi care arată că acest test special are un potențial uriaș de a revoluționa diagnosticarea persoanelor suspecte de Alzheimer."

Cu toate acestea, ea a spus că este nevoie de o imagine mai bună a modului în care aceste tipuri de teste de sânge funcționează zi de zi în sistemele de sănătate din lumea reală.

Studiul doctorului Nicholas Ashton de la Universitatea din Göteborg și al colegilor săi a fost publicat în revista Jama Neurology, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel