Un studiu al BCE indică o creştere mai rapidă a economiei în 2021 şi în 2022

Foto: Nataliya Vaitkevich - Pexels
Foto: Nataliya Vaitkevich - Pexels

Creşterea economiei zonei euro şi a inflaţiei ar putea fi mai ridicată anul acesta şi în 2022 decât s-a estimat, conform studiului realizat de analişti pentru Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Luna aceasta, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunţat modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu, renunţând la precedenta formulare potrivit căreia aceasta miza pe o ţintă de inflaţie "mai mică, dar apropiată de 2%", care a creat impresia că instituţia de la Frankfurt este mai preocupată de o creştere a preţurilor peste ţinta sa decât de una mai mică.

Potrivit previziunilor, inflaţia ar putea ajunge la 1,9% în 2020, faţă de un nivel de 1,6% estimat în urmă cu trei luni, în timp ce în 2022 aceasta s-ar situa la 1,5%, faţă de 1,3%.

Deşi proiecţiile în creştere ar putea fi văzute ca pozitive pentru BCE, noile estimări ale analiştilor sunt în linie cu estimările băncii şi nu sugerează o creştere rapidă comparativ cu ceea ce a previzionat deja instituţia cu sediul la Frankfurt.

În 2026, inflaţia ar urma să ajungă la 1,8%, de la 1,7%.

În privinţa economiei, analiştii estimează un avans de 4,7% în 2021 şi de 4,6% în 2022, o îmbunătăţire faţă de precedentele proiecţii, dar în linii mari aproape de propriile previziuni ale BCE.

În scenariul de bază, BCE se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4,6% în 2021 şi de 4,7% în 2022, faţă de o creştere cu 4% şi, respectiv, 4,1% previzionată în martie. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,9% anul acesta şi la 1,5% anul viitor, faţă de un nivel de 1,5% şi, respectiv, 1,2% estimat anterior, a anunţat luna trecută preşedintele BCE, Christine Lagarde, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel