Un nou test de sânge "revoluționar" ar putea fi folosit pentru detectarea tumorilor cerebrale

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Oamenii de știință britanici vor efectua studii privind un nou test de sânge "revoluționar" care ar putea reduce necesitatea unei intervenții chirurgicale invazive.

Descris ca o "biopsie lichidă", testul, considerat a fi o premieră mondială, ar putea reduce intervențiile chirurgicale invazive și riscante, necesare în prezent pentru diagnosticarea unor tumori cerebrale.

Testele ar putea duce, de asemenea, la un diagnostic mai devreme, ceea ce ar putea accelera tratamentul și ar putea crește rata de supraviețuire a pacienților cu una dintre cele mai mortale forme de cancer cerebral, spun experții.

Pacienții cu tumori cerebrale inoperabile ar putea beneficia în mod special - deoarece un diagnostic precoce le-ar permite să înceapă cât mai repede tratamentele, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia.

Oamenii de știință din Marea Britanie au studiat deja testele și speră acum să efectueze teste mai ample.

Dacă va avea succes, testul "ieftin" și "ușor de utilizat de către pacienți" ar putea fi introdus în serviciile de sănătate în termen de doi ani, spun experții.

Care este testul?

Testul de sânge TriNetra-Glio, dezvoltat de Datar Cancer Genetics, funcționează prin izolarea celulelor care s-au desprins din tumoare și au ajuns în sângele unei persoane.

Celulele izolate sunt apoi colorate și pot fi identificate la microscop.

Testul a fost studiat de cercetătorii de la Brain Tumour Research Centre, care este condus de Imperial College London și Imperial College Healthcare NHS Trust.

Aceștia au efectuat primele studii pentru a evalua dacă testul poate diagnostica cu precizie tumorile gliale - care se dezvoltă în creier și pot crește până la a apăsa pe țesutul cerebral sau pe cel al măduvei spinării.

Printre acestea se numără glioblastomul (GBM) - cel mai frecvent diagnosticat tip de tumoare cerebrală de grad înalt la adulți - astrocitoamele și oligodendroglioamele.

Aceștia au constatat că testul avea "sensibilitate, specificitate și precizie analitică ridicată", potrivit unui studiu publicat în International Journal of Cancer.

Oamenii de știință speră acum să efectueze studii mai ample în Marea Britanie pentru a valida rezultatele.

O adevărată descoperire

Dr. Nelofer Syed, care conduce Centrul de excelență pentru cercetarea tumorilor cerebrale de la Imperial, a declarat: "O metodă neinvazivă și ieftină pentru detectarea timpurie a tumorilor cerebrale este esențială pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților.

"Mai este încă un drum de parcurs, dar această soluție ar putea ajuta persoanele la care o biopsie cerebrală sau o rezecție chirurgicală a tumorii nu este posibilă din cauza localizării tumorii sau a altor constrângeri. Prin intermediul acestei tehnologii, diagnosticarea tumorilor inaccesibile poate deveni posibilă printr-un test de sânge lipsit de riscuri și prietenos pentru pacienți. Credem că aceasta ar fi o premieră mondială, deoarece în prezent nu există teste non-invazive sau non-radiologice pentru aceste tipuri de tumori", a mai adăugat Dr. Nelofer Syed.

Kevin O'Neill, neurochirurg consultant la Imperial College Healthcare și lector clinician principal onorific la Imperial College London, care conduce Centrul de Excelență pentru Cercetarea Tumorii Cerebrale alături de Dr. Syed, a declarat: "Acest test nu este doar un indicator al bolii, ci o biopsie lichidă cu adevărat diagnostică.

"Este o adevărată descoperire pentru tratamentul cancerelor cerebrale care rareori se răspândesc în organism. Acest lucru ar putea ajuta la accelerarea diagnosticului, permițând chirurgilor să aplice tratamente personalizate pe baza acelei biopsii pentru a crește șansele de supraviețuire ale pacienților", a declarat Kevin O'Neill.

"Trebuie să găsim un remediu"

Brain Tumour Research a declarat că rezultatele sunt "semnificative", deoarece mai puțin de 1% dintre pacienții cu GBM trăiesc mai mult de 10 ani și, pentru mulți dintre ei, prognosticul este de doar 12 luni.

Dan Knowles, directorul executiv al organizației caritabile, a declarat: "Această cercetare revoluționară ar putea duce la diagnosticarea mai rapidă și la îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienții cu tumori cerebrale.

"În Marea Britanie, tumorile cerebrale ucid mai multe persoane sub 40 de ani decât orice alt tip de cancer și trebuie să găsim un tratament pentru această boală devastatoare", a mai spus el.

"Este scandalos să ne gândim că nu au existat îmbunătățiri ale opțiunilor de tratament pentru acest tip de tumoare în două decenii, iar standardul de tratament pentru pacienții cu GBM - rezecția chirurgicală urmată de radioterapie și chimioterapie - rămâne neschimbat", a concluzionat acesta, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel