Un milion de abonamente gratuite pentru călătoriile cu trenul, oferite de executivul de la Madrid, în lupta cu inflația

Fotografie de la Donald Tong, Pexels
Fotografie de la Donald Tong, Pexels

Un milion de persoane din Spania au obţinut un abonament gratuit pentru călătoriile cu trenurile regionale şi metropolitane, în cadrul unui program introdus pentru a susţine puterea de cumpărare, a anunţat luni Guvernul de la Madrid, conform AFP.

"Astăzi am ajuns la cifra de un milion de abonamente gratuite la Renfe", compania naţională de căi ferate din Spania, a anunţat premierul Pedro Sanchez la o reuniune cu membrii partidului său.

Cifra, de aproape două ori mai mare decât cea anunţată la intrarea în vigoare a acestei măsuri, la începutul lunii septembrie, "confirmă primirea călduroasă a acestei măsuri de către utilizatori", a susținutla rândul său societatea Renfe.

Măsura, care este prognozată să rămână în vigoare timp de patru luni, priveşte trenurile metropolitane din marile centre urbane precum Madrid, Barcelona, Valencia sau Sevilia, dar şi trenurile pe distanţe medii. Obiectivul este susţinerea puterii de cumpărare a spaniolilor, afectată în mod semnificativ de accelerarea inflaţiei, şi să îi încurajeze să renunţe la automobilele proprii pentru a utiliza transportul în comun.

Compania feroviară Renfe estimează că măsura va permite economisirea a 118 milioane de litri de carburant şi evitarea emiterii în atmosferă a 360.576 de tone de CO2.

Răspunzând jurnaliștilor, ministrul spaniol al Transporturilor, Raquel Sanchez, a spus luni că se gândeşte la introducerea unor măsuri structurale care să încurajeze folosirea transportului public şi după 31 decembrie 2022, scrie Agerpres.

Spania vrea plafonarea prețurilor la alimente: "Supermarketurile au făcut un profit considerabil în urma inflației"

Guvernul Spaniei negociază cu marile lanţuri de supermarketuri implementarea unui sistem prin care să se plafoneze preţurile produselor alimentare de bază. 

Guvernul Spaniei a organizat deja o primă discuţie şi s-a stabilit că unul din marile lanţuri de magazine va avea o ofertă de 30 de produse pentru 30 de euro. Scopul este reducerea poverii pe care inflaţia record a pus-o pe umerii spaniolilor de rând. 

Yolanda Díaz, ministrul Muncii, a venit cu această idee luni, când a spus că îi va chema pe reprezentanţii marilor lanţuri de magazine la discuţii pentru a găsi soluţia plafonării preţurilor unor produse alimentare considerate de bază. Argumentul este nevoia de a contracara efectele creşterii mari a preţurilor în ultimele luni şi, implicit, de a ajuta familiile vulnerabile să treacă peste această perioadă.

A fost făcut primul pas. Ministrul Diaz, împreună cu colegul său, ministrul pentru consum, Alberto Garzón, s-au întâlnit cu reprezentanţii unuia dintre marile lanţuri de magazine. Întâlnirea are deja efecte. Supermarketul a anunţat că face oferta de 30 de produse pentru 30 de euro, ofertă care va ţine până după sărbătorile de iarnă.

Yolanda Díaz a spus că a cerut în plus ca lista produselor să fie modificată săptămânal, astfel încât cei care cumpără să poată alege cât mai variat posibil. Săptămâna viitoare urmează o a doua întâlnire, cu reprezentanţii altor mari jucători din domeniul retail-ului alimentar. "Atât legea spaniolă, cât şi cea europeană, limitează posibilitatea intervenirii statului în preţul unui produs. De aceea, ministrul Diaz a insistat că orice variantă trebuie făcută prin buna voie a supermarketurilor.

"Acestea au făcut un profit considerabil în urma inflaţiei", spune vicepremierul spaniol, adăugând că "au de unde să acopere aceste cheltuieli". Mai mult, a spus că la fel cum au fost impozitate băncile şi distribuitorii de energie, poate fi pus un impozit pe profitul făcut de supermarketuri, răspunzând la întrebarea "ce va face dacă va fi refuzată?".

Intenţia plafonării preţurilor are şi o nuanţă politică. Atât Yolanda Díaz, cât şi Alberto Garzón, sunt membri ai Partidului Comunist, aflat în coaliţia de guvernare. Ministrul Agriculturii, care face parte din Partidul Socialist, condus de Pedro Sánchez, spune că măsura este ineficientă şi că îi va afecta pe producători. Mai mult, socialiştii acuză Partidul Comunist că vrea să capitalizeze electoral situaţia complicată în care se află acum multe familii spaniole, relatează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel