Un miliard de euro scos din România în ultimii cinci ani

Ionuț Mișa, alături de europarlamentarul Cătălin Ivan la seminarul "Să luăm banii înapoi"
Ionuț Mișa, alături de europarlamentarul Cătălin Ivan la seminarul "Să luăm banii înapoi"

Ionuț Mișa, director în cadrul ANAF a declarat că în ultimii cinci ani a fost scoasă din România o sumă de aproximativ un miliard de euro. Reprezentantul ANAF a prezentat și câteva mecanisme prin care profiturile ajung în străinătate. 

Aproape un miliard de euro a fost scos din România în ultimii cinci ani, iar cu aceşti bani s-ar fi putut realiza multe proiecte, a declarat, vineri, Ionuţ Mişa, directorul general al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF. 

Numai de la 5 companii care sunt în domeniul petrolului, retailului, tutunului şi comerţului cu electronice s-au făcut ajustări de 87 milioane lei. Doar 5 companii, gândiţi-vă ce înseamnă la nivel naţional. Direcţia generală a marilor contribuabili are astăzi 1.500 de companii în portofoliu. Sumele sunt mari, foarte mari. Un studiu pe care l-am realizat la începutul anului 2015 pe un portofoliu de 2.500 de companii ne dusese la concluzia că aproape 1 miliard de euro în ultimii 5 ani au fost scoşi din România. Cu aceste sume s-ar putea realiza extrem de multe proiecte în România şi ar putea aduce beneficii majore românilor', a spus Mişa.

Cum scot banii retailerii

În retail se importă produse cu valoare adăugată din afara ţării şi se vând în România. Companiile spun că au creat locuri de muncă multe, 'datorită nouă aveţi atâtea locuri de muncă' dar uită să precizeze un aspect foarte important. Aceste locuri de muncă sunt prost plătite. Ar trebui să ne uităm la faptul că aceste companii importă bunurile din afară la o valoare mică, le vând ulterior în România, iar numai pe diferenţa de preţ se aplică impozitul pe profit. În România rămân puţini bani. Practic locurile de muncă în ţările în care s-au produs acele bunuri sunt bine plătite, au plus valoare în ţara respectivă şi mai puţin în România. Asta este una dintre cele mai utilizate metode', a arătat Mişa. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel