Un lider de marcă al PNL îl contrazice pe Klaus Iohannis

Unul dintre cei mai importanți lideri ai PNL îl contrazice pe președintele Klaus Iohannis, după ce acesta a anunțat, joi, că România nu este de acord cu cota de refugiaţi stabilită la Bruxelles. Este vorba despre prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, care susține că la nivel european trebuie ”să integrăm acest prim val de refugiaţi din cauze umanitare”.

”Angajarea pe calea xenofobiei, a sectarismului şi a euroscepticismului, doar pentru că ne e greu să organizăm spaţii de primire şi să aplicăm legea în toate comunităţile în Europa, ar fi calea spre eşecul European”, a declarat Cătălin Predoiu, în contextul în care şeful statului a transmis că România nu poate primi decât 1.785 de refugiaţi, ”fiindcă atâtea locuri de cazare sunt disponibile”.

Premierul din umbră al PNL, Cătălin Predoiu, susţine că în actualul context al crizei refugiaţilor ”adevărata provocare pe care ne-o adresează de fapt fundamentalismul şi ISIS este păstrarea propriilor valori europene”.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal și a anunțat câți refugiați va primi România

”Greşeala fatală pe care europenii ar putea să o facă în criza valului de refugiaţi este abandonarea propriilor valori europene, care au stat şi vor sta la baza construcţiei europene: umanitate, solidaritate, legalitate. Ceea ce îşi doresc cu ardoare fundamentaliştii şi ISIS este să intrăm în paradigma lor de gândire şi de joc al urii: ei vs noi, creştini vs musulmani. Aceasta ar fi o eroare fatală”, a spus liderul liberal, citat de gandul.info. El atrage atenţia că este nevoie de o încadrare în paradigma valorilor europene şi nu de ”abordări rigide”.

”Concret, trebuie ca la nivel European să integrăm acest prim val de refugiaţi din cauze umanitare (ceea ce ar trebui să fie floare la ureche pentru 28 de state care îndeplinesc criteriile de la Copenhaga, nu-i aşa?), să ajustăm politica de migraţie şi de control al frontierelor, să reformăm Frontex şi sistemul Dublin, să consolidăm Schengen, toate pe baza valorilor noastre europene. În plus, să ne implicăm mai activ ca softpower şi dealmaker în rezolvarea crizelor din Orientul Mijlociu şi Africa, acolo unde sunt focarele migraţiei. Dimpotrivă, angajarea pe calea xenofobiei, a sectarismului şi a euroscepticismului, doar pentru că ne e greu să organizăm spaţii de primire şi să aplicăm legea (rule of law) în toate comunităţile în Europa, ar fi calea spre eşecul European”, a continuat Cătălin Predoiu.

Declaraţia acestuia a venit la scurt timp după ce Klaus Iohannis a anunţat că mandatul României la reuniunea JAI va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi.

Vezi aici detalii: Klaus Iohannis: Cote obligatorii, calculate "contabilicește" de Comisia Europeană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel