Un șeic controlează Insula Mare a Brăilei. Consiliul Concurenței, despre tranzacție

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care o firmă din Emiratele Arabe Unite a preluat Agricost, compania care are în concesiune teren agricol în Insula Mare a Brăilei.

Consiliul Concurenţei a anunţat marţi că a autorizat tranzacţia prin care Al Dahra Agriculture Llc. din Emiratele Arabe Unite a preluat compania Agricost SA Brăila, companie românească ce activează în sectorul agricol, având în concesiune de la statul român teren agricol în Insula Mare a Brăilei.

Agricost are ca activitate principală cultivarea şi comercializarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase şi alte culturi nepermanente.

Al Dahra Agriculture Llc din Emiratele Arabe Unite îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei şi comercializării cu amănuntul a florilor şi plantelor naturale, a materialului săditor pentru plante şi pomi, a îngrăsămintelor naturale şi a materialelor pentru reabilitarea terenurilor agricole etc.

"Autoritatea de concurenţă a evaluat această tranzacţie din punct de vedere al legislaţiei în domeniu şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia. Ca urmare, Consiliul Concurenţei a emis o decizie de autorizare, cu respectarea termenului prevăzut de lege", a informat marţi autoritatea de concurenţă.

În acelaşi timp, însă, au fost notificate şi alte autorităţi cu atribuţii în domeniu, care vor lua decizii din perspectiva legislaţiei specifice în competenţa acestora.

Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

Pachetul majoritar de acţiuni al companiei Agricost, care administrează Insula Mare a Brăilei, a fost vândut de Constatin Duluţe, care preluase afacerea de la Culiţă Tărâţă cu puțin înainte de decesul acestuia,  cumpărător fiind compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Terenul nu este parte a tranzacţiei (fiind proprietatea a statului), dar va fi folosit în continuare, în arendă, de firma cumpărată de şeic.

Cine este Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan

Emirul din Abu Dhabi, Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan (55 ani) este preşedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera şi de-a lungul timpului a fost de mai multe ori ministru şi chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.

Are o diplomă de licenţă în ştiinţe politice şi administraţie de afaceri, pe care a primit-o de la Universitatea Emiratele Arabe Unite. Compania prin care a făcut tranzacţia, Al Dahra, are activităţi în agricultură – cultivarea cerealelor, producţia şi tradingul acestora, având două divizii, de hrană pentru animale şi de alimente pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume. Arabii aveau afaceri încă din 2015 cu Insula Mare a Brăilei. Ei cumpără de aici lucernă, utilizată la nutreţ pentru cămile. De altfel, Agricost şi-a restructurat producţia tocmai ca efect al afacerilor cu Al Dahra, renunţând la culturile de rapiţă şi punând în loc mari suprafeţe cu lucernă, potrivit adevarul.ro.

Vezi si: Consiliul Concureței, investigație la firmele producătoare de imunoglobuline

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel