Un clujean de 70 de ani, bronz european la powerlifting. Bunicu' Borbely: Mai bine dau banii pe sport decât pe medicamente!

Prima medalie a României la Campionatul European de powerlifting - împins cu bara din culcat 2022 a fost obținută de clujeanul Petru Borbely-Coroban, de la Cluj Crusaders.

Între 2 și 7 august, la Budapesta, a avut loc Campionatul European de powerlifting - împins cu bara din culcat (European Bench Press Championship 2022). Competiția a constat în împingerea de la piept a unei haltere cu greutăți cât mai mari, fiecare sportiv având la dispoziție trei încercări pentru a obține rezultatul cel mai bun. Sportivul Petru Borbely-Coroban, 70 de ani, originar din Turda, legitimat la clubul Cluj Crusaders, a reușit să obțină medalia de bronz a categoriei Masters 4, -105 kg. Acesta a împins de la piept 105 kilograme, întrecând sportivi din țări cu o tradiție mai bogată în powerlifting, precum Suedia sau Cehia, scrie ştiridecluj.ro

Powerliftingul este un sport de forță ce constă în trei probe: genuflexiuni cu bara în spate (squat), împins cu bara din culcat (bench press) și îndreptări cu bara (deadlift). Fiecare sportiv are câte trei încercări pentru a ridica o greutate cât mai mare, respectând regulile de concurs. Este declarat câștigător al probei cel care reușește să ridice cea mai mare greutate și câștigător al competiției cel care, însumând cele trei probe, reușește să totalizeze greutatea cea mai mare. În România, competițiile de powerlifting se desfășoară sub egida Federației Române de Powerlifting (https://www.romaniapowerlifting.ro/), federație afiliată la International Powerlifting Federation (IPF). Campionatul din capitala Ungariei s-a axat doar pe proba de împins din culcat și a fost organizat de European Powerlifting Federation (EPF).  Cluj Crusaders este un club sportiv din Cluj-Napoca fondat în 2010. Anual, sportivi ai Cluj Crusades participă la competiții de powerlifting și formează singura echipa ce reprezintă Clujul în campionatul național de fotbal american. 

Coroban: Mai bine să dau banii pe sport decât pe medicamente!

Domnu' Petru, bătrânu' Borbely, sau bunicu', cum îi place chiar lui să își spună, are 70 de ani. 70 ani de spirit tânăr, în care greutățile vieții și cele din sală au fost într-o competiție constantă. În ultimii doi ani, Petru Coroban a făcut naveta peste 30 de km, de la Turda la Cluj, pentru a se antrena și pentru a-și perfecționa tehnica de powerlifting. A investit energie, timp și bani. A abordat totul cu o seriozitate și o tenacitate demne de admirat. În timp ce alte persoane de vârsta sa se dau cu greu jos din pat, domnu' Petru se trezește și își pregătește atent echipamentul pentru sală. Glumește chiar el: ”Mai bine să dau banii pe sport și echipamente decât pe medicamente!”.

"Se bucură că atât soția, cât și copiii îi înțeleg și îi sprijină pasiunea. În timp ce unii pun bani deoparte doar pentru zile negre, domnu' Petru ne povestește amuzat că are un fond special pentru powerlifting. A plecat cu o ușoară îngrijorare spre Budapesta, știind că centura sa nu era una de la partenerii cunoscuți (SBD/Titan/Inzer), dar și cu promisiunea că, dacă se va întoarce cu o medalie, va încerca să își ia una, chiar dacă prețurile nu sunt deloc mici.

Firește, eforturile sale nu puteau trece neobservate. La 70 de ani, sportivul nostru a câștigat prima medalie a României la Campionatul European de powerlifting - împins cu bara din culcat (IPF) din acest an – bronzul categoriei -105 kg, Masters 4. Domnu' Petru, cel mai ușor concurent al categoriei, a reușit să împingă 100 și, apoi, 105 kg cu bara de la piept, întrecând sportivi experimentați din țări cu o tradiție mai bogată a acestui sport, precum Suedia sau Cehia.

Are mai mulți ani de ridicat greutăți decât au unii de viață. A început la nivel competitiv ca membru al CSM Cluj, pe vremea când powerliftingul se învăța din cărți și reviste. Pe atunci îi spuneau Franco, după regretatul powerlifter și culturist italian, Franco Columbu. Din 2019, este alături de noi, iar progresul și ambiția sa l-au propulsat spre prima participare la o competiție internațională. Câștigând medalia de bronz, a ajuns primul Crusader titrat la nivel internațional. Îl felicităm încă o dată și ne mândrim cu această reușită!

După o pauză bine-meritată, îl așteptăm din nou în sală! Domnu' Petru nu este doar un model pentru noi, ci și un membru al familiei Cluj Crusaders, chiar el glumind deseori că-i place să vină la Cluj și să își motiveze „nepoții” în sală”, spun cei de la Cluj Crusaders – American football and powerlifting team in Cluj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel