Un Cavaler cere retragerea decorației ”Steaua României” lui Tokes

gabi-firea-corina-cretu-dcnews_309x206
gabi-firea-corina-cretu-dcnews_309x206

Vicepreședintele PSD Corina Crețu, în calitate de deținător al Ordinului Național ”Steaua României” în grad de Cavaler, solicită retragerea distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes în 2009 de către Traian Băsescu. Președintele României a refuzat anterior o cerere asemănătoare venită din partea premierului Victor Ponta, explicând că doar cineva care face parte din același ordin ca Tokes poate solicita retragerea distincției acestuia.

”În baza Legii 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, având în vedere dispozițiile Literei b) a Articolului 52 prevăzută în cadrul acesteia, solicit public retragerea Ordinului „Steaua României” acordat domnului Laszlo Tokes la data de 14 decembrie 2009, pentru fapte dezonorante și contrare Articolului 1 din Constituția României, care au adus prejudicii României ca stat, precum și tuturor cetățenilor români care dezavuează pozițiile extremiste și contrare conviețuirii inter-etnice”, transmite Corina Crețu într-un comunicat.

Corina Crețu a fost decorată, în 2002, cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler de către președintele Ion Iliescu.

Europarlamentarul a sesizat zilele trecute și Parlamentul European, cu privire la declarațiile anti-naționale ale lui Laszlo Tokes, după ce acesta din urmă a cerut Ungariei, în timpul unui discurs, protectorat asupra Transilvaniei.

Premierul Victor Ponta i-a cerut oficial lui Traian Băsescu retragerea decorației acordate lui Tokes în 2009, dar șeful statului a răspuns că a da curs solicitării ar însemna încălcarea legii. El a explicat că retragerea ordinului se poate face, printre altele, dacă este solicitată de către un alt membru al aceluiași ordin.

Consiliul de Onoare al Ordinului Național ”Steaua României” urmează să analizeze solicitarea Corinei Crețu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel