Un câine îți îmbunătățește sănătatea. Citește lista medicului Vasi Rădulescu

Cățel / Foto Pexels
Cățel / Foto Pexels

10.000 de pași pe zi? „Mulți oameni abia fac 3.000, astfel că o țintă de 10.000 reprezintă un progres fantastic”, precizează medicul și scriitorul Vasi Rădulescu. Acesta explică și de ce îți va face bine să adopți un câine.

„10.000 de pași pe zi? Mulți oameni abia fac 3.000 de pași pe zi, astfel că o țintă de 10.000 reprezintă un progres fantastic. Nu e o recomandare bătută în cuie - până la urmă orice mișcare în plus va fi benefică. Mersul pe jos e sănătate curată și dacă, ușor-ușor, mai punem câte o mie de pași în plus, vom avea numai de câștigat. Puteți face și 20.000, nu se supără nimeni”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe contul său de Facebook.

Ulterior, a publicat o listă cu recomandări.

„Cum îmbunătățim cifrele:

- faceți o plimbare dimineața devreme, să vă expuneți și la lumină naturală (va regla ciclul circadian);
- luați la plimbare un partener ca să învingeți și plictiseala;
- puteți asculta muzică sau un poscast bun (vigilență la claxoane, asigurare bună la traversarea străzilor);
- puteți urca scările normale evitându-le pe cele rulante sau lifturile;
- parcați un pic mai departe și mergeți mai mult pe jos;
- adoptați un câine 
- dacă aveți un ceas inteligent, setați provocări de mișcare;
- faceți cumpărături și de la piețe sau magazine mai mici, mergând pe jos până la ele și înapoi”, a precizat medicul.

„Mișcarea vă ajută să optimizați riscurile unor boli metabolice, în obezitate, anxietate. Coroborați totul cu un somn bun, cu alimentația diversificată și cu moderație, cu expunerea la lumină (de care am pomenit deja), cu hidratarea orală bună și deja sunteți pe un drum excelent”, a conchis Vasi Rădulescu.

CITEȘTE ȘI: Medicul Vasi Rădulescu: Atenție la iubirea cu paracetamolul! De la amor la mor poate fi cale scurtă

Atenție la iubirea cu paracetamolul”, avertizează medicul Vasi Rădulescu.

„Te doare capul, o măsea, o articulație? Iei un paracetamol. Ești răcit, cu nasul înfundat, slăbiciune generală și-un pic de febră? Iei un paracetamol. Acest compus este ieftin și nelipsit din casa oricui, pe lângă aspirină sau ibuprofen. Românul + paracetamolul = amor (trebuia să scriu „love”, dar am preferat termenul mai telenovelistic).

Și medicii îl iubesc. Îl dăm cu drag în virozele respiratorii, pentru a ameliora simptomele (paracetamolul nu vindecă per se o răceală). Îl dăm ca să scădem o febră înaltă. Îl dăm în lombalgii sau alte patologii articulare, unde este subestimat, din păcate”, a precizat medicul Vasi Rădulescu pe contul de Facebook.

Ce e paracetamolul?

„Este un termen sinonim cu acetaminofen, substanță activă ce acționează pe mai multe căi, niciuna pe deplin înțeleasă (în vogă încă stă acțiunea pe substanța P, mediator al durerii). O să spuneți „cum, nu știți ce face pastila asta și totuși ne-o dați?” Ei bine, da. În medicină, multe tratamente au mecanisme de acțiune neînțelese, dar asta nu înseamnă că nu sunt studiate și nu sunt testate. Un exemplu este, la cu totul alt nivel, anestezia generală, unde nu se știe exact modul de acțiune al anumitor agenți. Medicii folosesc paracetamol în pastile, soluții de tip sirop sau pentru perfuzii endovenoase (perfalgan), singur sau în combinații cu efedrină, tramadol, codeină, după caz. O fac știind ce posibile reacții adverse pot apărea.

Și ce reacții adverse pot apărea?

Dat de medic în doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare în altă parte: e ușor de procurat de la orice farmacie și mulți îl iau cu pumnul, uneori în gramaje per preparat deja cam mari. 4 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioadă de câteva zile, nu pun probleme. 4 grame pe zi de paracetamol cu durată lungă de acțiune, pe o perioadă de mai multe zile, pot genera reacții adverse serioase, îndeosebi hepatice. Există cazuri de insuficiență hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere.
Doza maximă recomandată pe zi asta este, de 4 grame.

E cazul să-l evităm?

Nici vorbă. Trebuie să fim numai atenți la gramaj și la formulă, evitând a lua prea mult din preparatele de 625mg sau 1g, sau din cele cu eliberare treptată. Atenția și la combinarea pastilelor cu prafurile dizolvabile. Trebuie să apelăm la medic înainte de a face o posibilă prostie. Trebuie să evităm paracetamolul dacă avem anumite boli de ficat, luând doar pastile recomandate de medic. Personal, atac o viroză respiratorie cu 2 grame de paracetamol în prima zi, apoi reduc la 1.5g pe zi pentru încă 3-4 zile și-i limitez durata și simptomele, dar dacă merge la mine fără probleme nu înseamnă că va merge la fel la toți oamenii. Dau pacienților cam 1.5g pe zi, câteva zile, depinde de patologie. Colegii reumatologi dau și 3-4 grame, pentru simptomele din artroze sau discopatii. Când durerile sunt severe, merg pe combinații de paracetamol cu tramadol, cu rezultate foarte bune, la o doză optimă. Combinațiile tip tramadol/paracetamol 37.5/325mg se tatonează cu un comprimat, apoi dacă sunt tolerate, se poate crește la 2-3 comprimate pe zi, pe perioadă limitată. Nu se va face niciodată abuz de antalgice, e cauză de afecțiuni renale redutabile. Când conține și efedrină, combinația poate modifica tensiunea arterială. Când conține și codeină, poate interfera cu mecanismul tusei, care spre exemplu la un bolnav cu BPOC nu trebuie abolit. Când conține și tramadol, reacțiile secundare ale tramadolului le umbresc pe cele ale paracetamolului. E nevoie de precauții deosebite.

De la amor la mor poate fi cale scurtă. Amorul românului cu paracetamolul trebuie să fie inteligent, chiar promiscuu (sună distrugător de iubire, dar asta e).

Atenție mare la doze, la preparate, la durata de acțiune. Întrebați medicul acolo unde aveți dubii. Puteți muri continuând să luați anumite preparate care sumează treptat concentrația de acetaminofen în sânge.

Nu e cazul să coborâm paracetamolul de pe poziția sa binemeritată printre cele mai bune substanțe analgezice/antipiretice. E cazul să fim vigilenți, inteligenți, bine informați. Paracetamolul rămâne redutabil și-n actuala pandemie, când poate fi luat la febră, cefalee, dureri articulare sau musculare. Prudență doar la ce am scris mai sus”, a conchis medicul Vasi Rădulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy