Urmărește emisiunea live


Ultimul RAPORT MCV cu privire la progresele României, prezentat de CE

Comisia Europeană prezintă, astăzi, ultimul raport cu privire la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). 

UPDATE: Comisia Europeană a publicat miercuri, la Bruxelles, cel mai recent raport elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind România, în care executivul comunitar face un bilanț al măsurilor întreprinse de țara noastră în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, al realizărilor, al provocărilor nedepășite încă și al acțiunilor care sunt în continuare necesare pentru încheierea monitorizării în cadrul MCV, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.

Tendință pozitivă din 2014

Documentul relevă că rapoartele privind MCV elaborate în 2014, 2015 și 2016 au evidențiat o tendință pozitivă și un bilanț care indicau progrese importante și sporirea caracterului ireversibil al reformei, tendință confirmată în raportul din 2017, când se înregistrează în continuare un bilanț solid al instituțiilor judiciare și un impuls puternic imprimat de guvernele succesive pentru a consolida măsurile de prevenire a corupției.

CE împotriva unei legături dintre MCV și alte domenii ale dreptului UE

O analiză retrospectivă a celor 10 ani de la instituirea MCV arată că, în pofida unor perioade în care reformele și-au încetinit ritmul și au fost puse sub semnul întrebării, România a înregistrat progrese majore în direcția îndeplinirii obiectivelor de referință ale MCV. De asemenea, Comisia Europeană consideră că nu ar trebui să se stabilească o legătură între MCV și alte domenii ale dreptului UE.

Următorul raport elaborat în cadrul MCV va fi prezentat la sfârșitul anului în curs.

”În cei 10 ani care au trecut de când România este membră a Uniunii Europene și a întreprins reformele din cadrul MCV, aceasta a făcut progrese majore. Tendința pozitivă constatată în ultimii trei ani de a lupta împotriva corupției și de a apăra independența sistemului judiciar a continuat și în ultimul an. Dinamica creată până în prezent permite reorientarea eforturilor către principalele măsuri care mai trebuie luate pentru îndeplinirea obiectivelor MCV și, în consecință, pentru încheierea acestui proces important în timpul mandatului actualei Comisii, în conformitate cu obiectivul stabilit de președintele (Jean-Claude) Juncker. Viteza acestui proces depinde de rapiditatea cu care autoritățile române pot întreprinde, într-un mod ireversibil, măsurile rămase, astfel încât să nu pună sub semnul întrebării progresele înregistrate până în prezent. Sper că în 2017 vom vedea celeritatea, determinarea și garanțiile interne necesare pentru a duce la bun sfârșit reformele necesare și pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, referitor la raportul MCV publicat miercuri.

Știrea inițială:

Documentul se află pe agenda reuniunii Colegiului comisarilor europeni, programată pentru miercuri la 10:00, ora României.

Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliul European privind progresele realizate de România în baza MCV figurează imediat după prezentarea raportului similar dedicat Bulgariei. Ambele documente vor fi prezentate oral în fața comisarilor.

După ce va primi unda verde din partea Colegiului, raportul va fi prezentat public în cadrul unei conferințe de presă ce va avea loc miercuri la sediul Comisiei Europene.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel