UE-Republica Moldova. Andi Cristea, la Strasbourg, veste importantă

Deputații legislativului de la Chișinău și membrii Parlamentului European s-au întâlnit, miercuri și joi, 25 și 26 octombrie, la Strasbourg, cu prilejul celei de-a cincea ședință a Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova.

Ședința a fost prezidată de cei doi copreședinți, Andi Cristea, din partea Parlamentului European și Iurie Leancă, din partea legislativului de la Chișinău.

Parlamentarii au dezbătut stadiul punerii în aplicare a reformelor asumate prin Acordul de Asociere UE-Moldova și Acordul de liber schimb,  evoluțiile în anumite domenii, reforma sistemului electoral în Republica Moldova, asistența macrofinanciară a UE pentru Chișinău, precum și așteptările pentru Summit-ul Parteneriatului estic de la Bruxelles (24 noiembrie a.c.).

[citeste si]

Set de recomandări

La finalul întâlnirii, parlamentarii au adoptat un set de recomandări prin care au solicitat Republicii Moldova să rămână pe calea reformelor, să lupte împotriva corupției și să evite polarizarea societății în timpul unui an electoral cheie, în 2018. Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere au cerut autorităților din Moldova și instituțiilor UE să coopereze și mai intens pentru a valorifica întregul potențial al Acordului de Asociere și al celui de liber schimb, precum și plata la timp a finanțărilor europene aprobate anterior, cu respectarea elementelor de condiționalitate.

Reforma sistemului electoral

Reforma sistemului electoral a fost una dintre cele mai sensibile chestiuni din dezbatere, deputații europeni subliniind importanța asigurării imparțialității în definirea circumscripțiilor electorale cu mandat unic și componența comisiei electorale drept cheie pentru consolidarea încrederii în relația cu UE.

(w670)

 

Parlamentarii au solicitat în cele din urmă Adunării Parlamentare Euronest și Summit-ului Parteneriatului Estic să demonstreze ambiție și pragmatism față de asteptarile legitime ale partenerii estici, astfel încât să se ajungă la rezultate concrete pentru cetățenii acestor state, precum eliminarea taxelor de roaming, astfel încât cetățenii din Parteneriatul Estic să poată beneficia și de succesele UE.

 

La finalul întâlnirii, Andi Cristea, vicepreședinte al Comisiei pentru politica externă, a declarat:

"Întâlnirile Comitetului Parlamentar de Asociere reprezintă un instrument-cheie pentru aprofundarea relațiilor UE-Republica Moldova. Discuțiile din ultimele două zile au fost intense, dar și extrem de productive. Cum spuneam și în trecut, Republica Moldova are nevoie de evoluție, nu de revoluție. Am adoptat un set de recomandări care reprezintă calea de urmat pe mai departe pentru a vedea Republica Moldova mai aproape de valorile UE. Parlamentul European vrea să vadă Republica Moldova reușind în demersul de apropiere de valorile democratiei de tip european, dincolo de discursurile înflăcărate, de moment, ale unor familii politice europene privind suspendarea finanțării europene pentru Chișinau. Pentru a reuși sunt necesare reforme, iar pentru a implementa reforme e nevoie de stabilitate, voință politică și resurse. Ascultând prezentările reprezentanților Comisiei Europene și SEAE, sunt optimist în ceea ce privește calendarul acordării primei tranșe din pachetul european de asistență macrofinanciară. Lucrurile se află în grafic din punct de vedere tehnic, al negocierii și adoptării Memorandumului de Înțelegere care conține elementele de condiționalitate ce urmează a fi îndeplinite de Republica Moldova."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel