UE. Multinaționalele, contrazise de date oficiale

Muncitori santier
Muncitori santier

Îngrijorările multinaționalelor în ceea ce privește creșterea accelerată a salariilor din estul Europei ar putea fi nefondată.

Astfel, creşterea accelerată a salariilor din Europa de Est ar putea să nu reprezinte o ameninţare la forţa de muncă ieftină din regiune, şi să nu ducă la moartea modelului pe care s-au bazat investiţiile străine, scrie Bloomberg, potrivit Ziarului Financiar.

Principalul motiv pentru optimismul analistilor este productivitatea. Deşi creşterea salariilor în general şterge din profituri şi din eficienţă, în fostele ţări comuniste s-a văzut un fenomen diferit şi o creştere a productivităţii.

Costul mediu al muncii în cele 10 state membre ale UE din Europa de Est era aproximativ la sfert faţă de Germania la sfârşitul lui 2016. Productivitatea, pe de altă parte, era la două treimi din cea mai mare economie europeană, potrivit calculelor Bloomberg, pe baza datelor Eurostat.

Acest fenomen ar putea explica de ce investitorii se agită mai puţin legat de creşterea salariilor, şi mai mult despre motivele din spatele acestor creşteri: scăderea forţei de muncă, în condiţiile în care lefele mult mai bune din Europa de Vest tentează muncitorii să plece din ţările natale, precizează sursa citată.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel