UE îi face metrou lui Pandele la Voluntari și ne finanțează Autostrada Montana

România a înaintat către Comisia Europeană mai multe propuneri de proiecte, spre a fi finanțate dintr-un fond special de 21 de miliarde de euro, destinat investiţiilor strategice din Uniunea Europeană. Printre acestea se numără: Autostrada Montana, între Borş şi Ungheni, autostrada Dunăre-Marea Neagră, între Constanţa-Bucureşti-Craiova-Constanţa, magistrala de metrou Bragadiru-Voluntari şi cea către Otopeni.

Montana și Dunăre-Marea Neagră, principalele autostrăzi

Pe lista propunerilor transmise de Guvernul de la Bucureşti apar proiecte care nu au fost incluse în masterplanul general de transport, documentul care arată ce priorităţi ar trebui să aibă România în materie de infrastructură de transport până în 2030.

Cea mai importantă investiţie pentru care România cere bani din fondul de 21 de miliarde de euro este Autostrada Montana, care va parcurge România de la vest la est, prin nordul ţării, între Borş-Gilău-Turda-Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni. Realizarea acestui proiect ar urma să coste 7,5 miliarde de euro, conform estimărilor realizate de Comisia Europeană.

Un alt proiect important de infrastructură rutieră este autostrada Dunăre-Marea Neagră (Constanţa-Bucureşti-Alexandria-Craiova-Dr. Tr. Severin-Lugoj-Timişoara-Arad-Nădlac), cu un cost estimat de 6,3 miliarde de euro. De asemenea, România a mai propus Comisiei Europene o autostradă de centură pentru Capitală, cu o valoare estimată la 1,6 miliarde de euro. Căile ferate pe care Executivul vrea să le finanţeze cu bani din fondul special instituit de CE sunt Oradea-Ungheni (4,3 mld. euro) şi Suceava-Giurgiu (2,8 mld. euro).

Citește și: Câți bani oferă Europa pentru autostrăzile din România

Metrou până la Otopeni și Bragadiru-Voluntari

De asemenea, şi proiectele de metrou se numără printre propunerile României propuse pentru finanţarea din acest fond special: magistrala Bragadiru-Voluntari (3,1 mld. euro) sau metroul către Otopeni (1,3 mld. euro)

Comisia Europeană a lansat un fond de 21 de miliarde de euro, pentru investiţii strategice, despre care estimează că va genera investiţii în valoare totală de 315 miliarde de euro la nivel european în perioada 2015-2017, scrie zf.ro.

Estimările Comisiei arată că măsurile propuse ar putea adăuga 330-410 mld. euro la PIB-ul UE pe parcursul următorilor trei ani, şi ar putea crea până la 1,3 milioane de noi locuri de muncă.

Noul fond de investiţii ar putea fi instituit până la jumătatea anului 2015, după care, la jumătatea anului 2016, Comisia şi şefii de stat şi de guvern vor evalua programul şi vor discuta măsuri suplimentare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel