UE avertizează SUA că va REACȚIONA

UE se așteaptă să fie exclusă de la aplicarea tarifelor anunțate de președintele SUA, Donald Trump. În caz contrat, vor fi pregătite măsuri de retorsiune în termen de 90 de zile. Declarația aparține comisarului european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, transmite Reuters.

25% la importurile de oțel, 10% la aluminiu

Joi, Donald Trump a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, dar a exceptat Canada şi Mexic şi a oferit posibilitatea excluderii altor aliaţi. Taxele vor intra în vigoare în termen de 15 zile.

”Am afirmat tot timpul că Europa nu este cu certitudine o ameninţare pentru securitatea internă a Americii, astfel încât ne aşteptăm să fim excluşi. Aşteptăm claritate privind declaraţiile preşedintelui SUA, însă suntem de părere că nu este o decizie bună pentru economia mondială”, a declarat Malmstrom

Oficialul a adăugat că va discuta sâmbătă problema tarifelor cu reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, şi cu omologul său nipon, Hiroshige Seko.

Listă de 200 de produse pregătită pentru SUA

UE a ameninţat deja cu posibile măsuri de retorsiune la decizia lui Trump. Lista pregătită de Comisia Europeană include aproximativ 200 de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde de euro (3,45 miliarde de dolari). Lista include bourbon, pastă de arahide, suc de portocale, precum şi oţel, îmbrăcăminte şi produse industriale.

Dacă tarifele anunţate de SUA vor fi aplicate UE, blocul comunitar va răspunde în termen de 90 de zile, aşa cum recomandă Organizaţia Mondiale a Comerţului (OMC), a declarat Malmstrom.

Canada, cel mai mare furnizor de oţel şi aluminiu al SUA, a salutat decizia preşedintelui de a nu fi supusă imediat noilor tarife, dar a anunţat că va continua să facă lobby la Washington până când va dispărea ameninţarea tarifelor.

[citeste si]

Un oficial al administraţiei Trump a explicat că şi alte state ar putea încerca să negocieze cu reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, pentru a găsi căi alternative în vederea atenuării ameninţării pe care o reprezintă la adresa securităţii SUA exporturile lor de oţel şi aluminiu.

Canada şi Mexic sunt iniţial exceptate de la tarife, pe fondul discuţiilor privind renegocierea Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA). Dacă renegocierea va fi finalizată, nu vor exista niciun fel de tarife pentru cele două ţări vecine, a spus Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel