UE ar putea fi obligată să importe cereale, din cauza agriculturii ecologice

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Uniunea Europeană ar putea fi obligată să apeleze la importul de cereale, ca urmare a trecerii la agricultura ecologică până în 2023. 

Conform strategiei "de la fermă la furculiţă" a Comisiei Europene, stabilită anul trecut, obiectivele pentru 2030 includ extinderea producţiei organice la 25% din terenul agricol, de la 8% în prezent, şi reducerea folosirii pesticidelor cu 50%.

Obiectivele au fost criticate de reprezentanţii agricultorilor, care le-au caracterizat ca fiind nerealiste, ceea ce arată diviziunile între standardele de mediu care au dus la negocieri privind programul multianual al UE de subvenţionare a agriculturii.

Propusele obiective de mediu ar putea duce la scăderea producţiei UE de grâu comun, principala cultură de cereale a blocului comunitar, la aproximativ 109 milioane de tone în 2030, de la aproximativ 128 milioane de tone aşteptate în acest an, conform scenariului mediu al Coceral.

UE, actualmente printre cei mai mari exportatori



UE este un exportator major de grâu, deşi depinde de porumbul importat.

"Deci, nu vom mai fi unul dintre cei mai mari exportatori, dar poate vom fi unul dintre cei mai mari importatori", a afirmat Oliver Balkhausen, membru al Board-ului Coceral şi director de cercetare la Archer Daniels Midland.

De asemenea, obiectivele de mediu ar putea spori dependenţa UE de importurile de rapiţă, prin reducerea suprafeţei cultivate. Astfel, UE ar urma în mod potenţial să importe peste zece milioane de tone de rapiţă, faţă de aproximativ şase milioane de tone în prezent, arată datele Coceral.

Riscurile destabilizării pieţelor agricole şi problemele de mediu din alte părţi ale lumii arată că UE are nevoie de o evaluare de impact detaliată a obiectivelor sale de mediu, apreciază Coceral, scrie Agerpres.

Alimentele, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani 

 

Preţurile la produsele alimentare sunt în creştere, pentru a 12-a lună consecutivă, şi au atins cel mai ridicat nivel din septembrie 2011 încoace, conform ONU, departamentul pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). 

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna mai 2021, acest indice a crescut până la 127,1 puncte, de la o valoare de 121,3 puncte în luna aprilie (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 120,9 puncte).

Creşterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor la cereale, care au înregistrat o creştere de 6% comparativ cu luna aprilie şi una de 36,6% în ritm anual. În interiorul acestei categorii, preţurile la porumb au fost în frunte, cu un avans de 89,9% comparativ cu luna mai a anului trecut.

De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 7,8% în luna mai, în principal ca urmare a majorării cotaţiilor la uleiul de palmier, în contextul unei creşteri modeste a producţiei în Asia de Sud-Est, în timp ce cotaţiile la ulei de soia au fost influenţate de perspectivele unei cereri mondiale robuste din partea producătorilor de biodiesel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel