EXCLUSIV  UDMR, un MILION de SEMNĂTURI pentru minorități. Demers la nivel european: Trebuie să avem tăria...

Soarta minorităţilor în Uniunea Europeană a fost un subiect de discuţie cu Laszlo Attila, senator UDMR și preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, într-un interviu acordat DCNews.

"Am terminat de adunat peste 1 milion de semnături pentru partidul minorităţilor din Europa, pentru că vrem să solicităm Uniunii Europene, respectiv Consiliului European, de a pune în discuţie şi de a reglementa statutul minorităţilor la nivel european. O bună parte din semnăturile din alte ţări: ţări baltice, Polonia ş.a. au fost strânse şi de voluntarii noştri. Au fost şi în Catalonia, şi în Italia de nord." a spus senatorul.

Cum se împacă acest pachet al minorităţilor cu tendinţele de disoluţie din diverse zone?

"Se lucrează acum la varianta care urmează a fi depusă pe masa Consiliului şi acolo veţi vedea care este acel numitor comun pe care intenţionăm să-l generalizăm la nivel european.", precizând şi că de acest pachet vor profita şi românii din Ungaria: "Păi asta vrem, pentru că ne-am adresat inclusiv românilor din Ungaria, dar abordările diferă de la o ţară la alta şi v-aş da exemplul Franţei care nu recunoaşte existenţa minorităţilor." a recizat Laszlo Attila.

În cazul concret al Cataloniei, al evenimentelor de anul trecut, mulţi s-au temut că acestea vor fi replicate şi vor fi un îndemn pentru cei din Covasna şi Harghita.

"O bună parte din eforturile noastre din acest an, anul Centenarului, este de a accentua un pic dialogul. Şi aş dori să liniştesc pe toată lumea: nu vorbim de secesiune nici la noi în ţară. Nu înseamnă autonomie teritorială. Nu înseamnă să facem o ţară într-o ţară. Unui cetăţean român de naţionalitate română termenul de autonomie îi sună foarte ciudat sau antipatic, dar trebuie să avem tăria şi capacitatea de a descentraliza şi de a transfera o serie de atribuţii la nivele mai inferioare. (...) În ultima perioadă, după criza economică, populismul uitaţi la ce a dus: la Brexit sau situaţia din Catalonia sau situaţia din Grecia. În orice caz, viitorul nostru cred că este - şi trebuie să fie - în Uniunea Europeană, de ne place, de nu ne place. Poate că diplomaţia românească mai lasă de dorit şi o spun în calitate de senator." au fost cuvintele senatorului UDMR Laszlo Attila, pentru DC News.

Vă invităm să vedeţi întreg interviul cu domnia sa în materialul de mai jos:
VIDEO

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel