UDMR, replică la acțiunile prefectului de Covasna: Repunem acest panou...

Conducerea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) Covasna reamplasat luni panoul cu inscripţia "SIC Terra Siculorum" ("ţinutul secuiesc" în limba latină - n.r.) în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe, în replică la acţiunile prefectului, care a cerut înlăturarea steagului secuiesc din spaţiile publice, conform unei decizii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, transmite Agerpres.

"Am luat steagul secuiesc de pe faţada clădirii Consiliului Judeţean pentru că domnul prefect, după ce am ieşit de la guvernare, a intentat un proces administrativ în care cere să plătesc zilnic 20% din salariul mediu brut pe economie pentru neexecutarea unei hotărâri definitive şi irevocabile a unei instanţe. Asta la momentul de faţă mă costă 44.000 de lei, dar nu această sumă mă îngrijorează, ci faptul că dacă nu scot acest steag va intenta un proces penal şi asta urmăreşte. (...) Am luat steagul, repunem în faţa Prefecturii acest panou să fie mai vizibil pentru domnul prefect", a declarat Tamas Sandor, lider UDMR Covasna şi preşedinte al Consiliului Judeţean, menționând că panoul "SIC Terra Siculorum" este autorizat de Primăria Sfântu Gheorghe. 

Tamas consideră "absolut anormal" ca în 2014, într-un stat democratic, membru al UE, reprezentantul Guvernului în teritoriu să se "răfuiască" cu autorităţile locale şi reprezentanţii comunităţii maghiare pe imnuri şi simboluri naţionale, în loc să fie preocupat de atragerea de fonduri în judeţ şi de rezolvarea problemelor cetăţenilor. 

Ce spune prefectul de Covasna

Marius Popica, prefectul juețului Covasna, a susținut că nu înţelege protestul UDMR, deoarece, în calitate de garant al legii, nu a făcut altceva decât să ceară respectarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, pronunţată în urmă cu câteva luni, care a decis că steagul secuiesc a fost arborat ilegal şi trebuie înlăturat. Prefectul a menţionat că primarii localităţilor Ozun şi Târgu Secuiesc, aflați în situaţii similare s-au conformat, precum și faptul că cei care sunt nemulţumiţi de legile existente au la îndemână pârghiile democratice necesare pentru modificarea lor. 

Panoul "SIC Terra Siculorum" a mai fost amplasat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe şi în luna noiembrie 2012, cu puţin timp înaintea începerii campaniei electorale, tot ca un semn de protest, față de acţiunile prefectului de atunci, Codrin Munteanu. Liderii UDMr acuzau că prefectul, prin acţiunile şi declaraţiile sale, a "jignit" comunitatea maghiară şi a "desconsiderat" simbolurile lor naţionale şi identitare, inclusiv steagul secuiesc. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy