UDMR îşi alege noul preşedinte. Kelemen Hunor, Eckstein-Kovacs Peter şi Olosz Gergely, în competiţie pentru şefia formaţiunii

udmr
udmr

Noul preşedinte al UDMR va fi ales, sâmbătă, de către cei 555 de delegaţi care vor fi prezenţi la Congresul al X-lea al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), care se va desfăşura în zilele de 26 şi 27 februarie, la Oradea.

La funcţia de preşedinte al UDMR, ocupată de 18 ani de Marko Bela, aspiră ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial Eckstein-Kovacs Peter şi deputatul Olosz Gergely, informează Agerpres.

Tot mai multe voci din UDMR vorbesc despre o schimbare de generaţii şi de modificări de statut menite să aducă Uniunea mai aproape de cetăţenii maghiari şi să permită revenirea în cadrul formaţiunii a celor care au părăsit-o, dintr-un motiv sau altul.

Pe lângă alegerea unui nou preşedinte, delegaţii la congresul UDMR au sarcina de a aduce modificări importante la statutul acestei formaţiuni.

Comisarul pentru organizarea congresului, Kovacs Peter, a declarat că una dintre modificări vizează înfiinţarea Preşedinţiei Naţionale a UDMR, cu 17 membri, menită să atragă în structurile decizionale de la nivel naţional reprezentanţi administrativi ai filialelor locale, care vor fi organizate în trei structuri regionale. Fiecare din cele şapte judeţe din ţară cu pondere maghiară mai mare de 15% va avea un reprezentant în Preşedinţia naţională a UDMR. De asemenea, vor fi reprezentate şi toate platformele ideologice din sânul UDMR.

O altă modificare va fi transformarea prezidiului executiv în Secretariat general, având ca sarcină organizarea filialelor, iar partea politică a prezidiului executiv se va transforma într-un post de vicepreşedinte politic.

În ceea ce priveşte modificarea programului politic, Kovacs Peter a menţionat că nu sunt schimbări substanţiale, dar va fi scos din program obiectivul legii educaţiei, care a fost atins şi va fi continuat cu obiective noi, printre care cel mai important se referă la aplicarea legii educaţiei, care, fiind o lege-cadru, mai necesită o serie de alte reglementări pentru punerea în practică.

Potrivit programului Congresului, scrutinul pentru alegerea preşedintelui UDMR va începe sâmbătă, la ora 17.30.

Lucrările Congresului vor fi conduse de Rozalia Biro, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, alături de alţi cinci membri ai Biroului Permanent al CRU.

Potrivit lui Peter Kovacs, fiecare dintre cei trei candidaţi pentru funcţia de preşedinte al UDMR - Hunor Kelemen, Peter Eckstein Kovacs şi Olosz Gergely - va avea la dispoziţie câte zece minute pentru a-şi expune, în faţa participanţilor, programul propriu şi câte trei minute pentru a reacţiona şi replica la afirmaţiile celorlalţi competitori.

Votul va fi secret.Până se vor număra voturile, se va începe adoptarea Statutului, lucrările Congresului UDMR urmând să se încheie, în prima zi, la ora 20,00.

La eveniment şi-au anunţat participarea preşedintele PDL, premierul Emil Boc, consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu, preşedintele PSD, Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, preşedintele PC, Daniel Constantin, preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, vicepreşedintele FIDESZ (n.r.-partidul de guvernământ din Ungaria), Ildiko Gall , prim-vicepreşedintele Partidului Socialist din Ungaria, Andras Balogh, preşedintele Partidului 'Politica să fie Alta' (n.r.-membru al opoziţiei din Ungaria), Andras Schiffer, preşedintele Partidului Creştin Democrat, Zsolt Semjén, precum şi preşedinţii partidelor maghiarilor din Slovacia şi Serbia. De asemenea, va fi prezent la Oradea şi Jan Diedrichsen, reprezentantul 'Federal Union of European Nationalities', din care UDMR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel