UDMR, decis să atace la CCR Legea votului prin corespondenţă

UDMR vrea să atace la Curtea Constituțională Legea votului prin corespondenţă, în cazul în care textul legislativ nu va fi modificat în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

"Vom încerca să atacăm la CCR dacă vom considera ca forma finală a proiectului are amendamente neconstituționale. Avem nevoie de 50 de semnături la Camera Deputaților, dar UDMR de unul singur nu are aceste semnături", a declarat, marți, liderul UDMR Kelemen Hunor, spunând că va discuta inclusiv cu ALDE în acest sens, relatează România TV.

Pentru atacarea legii este nevoie de cel puţin 50 de deputaţi sau 25 de senatori, iar UDMR are 17 deputaţi şi 8 senatori.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a spus şi el, luni, că formaţiunea politică din care face parte va contesta la Curtea Constituţională acest proiect de lege.

[citeste si]

"Forma adoptată de Senat ridică multe semne de întrebare. Forma care s-a votat nu asigură nici secretul votului, nici faptul să fie direct şi nici posibilitatea ca votul să nu fie influenţat", a spus deputatul UDMR.

Referitor la același subiect, președintele Senatului, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut, în cadrul dezbaterilor de la legea votului prin corespondență, că acest proiect legislativ poate fi atacat la Curtea Constituțională întrucât nu respectă articolul potrivit căruia "votul este universal, egal, direct și secret".

Legea votului prin corespondenţă a fost votată în Senat, cu 117 voturi pentru şi 10 împotrivă, după ce săptămâna trecută a trecut în unanimitate în Comisie. Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, textul legislativ urmând să fie transmis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, forul decizional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel