Turneu exotic sud-american: Iohannis a ajuns în Chile. Chirieac e sceptic și explică de ce contactul politic nu va fi concretizat economic

Președintele Klaus Iohannis, în Brazilia. Foto: Administrația Prezidențială
Președintele Klaus Iohannis, în Brazilia. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis își continuă turneul sud-american, unde în aceste zile efectuează vizite exotice în Brazilia, Argentina și Chile.

Analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la postul Antena 3 CNN, și-a manifestat reticența că acest turneu, care de altfel deschide uși politice, va putea fi fructificat de diplomația română, în cel mai important sector: cel economic.

Bogdan Chirieac a subliniat că rolul președintelui în a stabili contacte și viitoare colaborări economice e esențial, dar acestea trebuie concretizate la nivel diplomatic.

„E strict un contact la nivel politic. El ar trebui umplut apoi de zona diplomatică, lucru greu de făcut cu actualul ministru de Externe (n.r. - Bogdan Aurescu). Să sperăm că un alt ministru de externe va fi mai dinamic. Toate țările sunt importante, inclusiv Chile, dar Brazilia și Argentina reprezintă piețe extrem de importante”, a subliniat Bogdan Chirieac, care a amintit că nivelul de dezvoltare la PIB per capita între România și Chile e asemănător.

„S-ar identifica cu siguranță din multe puncte de vedere zone comune”, a precizat Chirieac, care a conchis cu faptul că după aceste vizite vor trebui depuse eforturi mai mari la nivel diplomatic pentru a concretiza rezultate.

Iohannis a ajuns azi în Chile

Şeful statului român a fost primit cu onoruri militare la Palatul La Moneda, din Santiago de Chile.

Din delegaţia preşedintelui Iohannis fac parte consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Cosmin Marinescu, Daniela Bârsan şi Delia Dinu, consilierul de stat Sandra Pralong şi ambasadorul României în Chile, Floricel Paul Mocanu, notează Agerpres.

Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, urmate de declaraţii de presă comune.

Cu prilejul întâlnirii dintre cei doi oficiali va fi semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul situaţiilor de urgenţă între instituţiile responsabile din cele două ţări.

Ulterior, Klaus Iohannis va participa şi la un dejun oficial.

Vizita oficială în Chile, prima de acest nivel în ultimii zece ani, este a doua etapă a turneului pe care preşedintele României îl efectuează în America de Sud, până pe 26 aprilie.

Marţi şi miercuri, şeful statului s-a aflat în vizită în Republica Federativă a Braziliei, prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani. Cu acest prilej el s-a întâlnit, la Brasilia, cu omologul său Luiz Inacio Lula da Silva, iar la Rio de Janeiro cu reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Şeful statului îşi va încheia turneul sud-american cu o vizită oficială în Argentina, prima de acest nivel în ultimii 30 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel