Urmărește emisiunea live


Turism diferențiat locuințe. Propunerea președintelui CCIR, Mihai Daraban

 Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban propune impozitarea diferențiată a locuințelor pentru scoaterea segmentului de turism clandestin din impozitarea diferențiată. 

"Mă bucur că după mulţi ani avem în sfârşit un Minister al Turismului, pentru că acesta este un important domeniu de activitate şi mi-aşi dori să se reflecte în economia naţională printr-un aport important, pe măsură, la PIB-ul României. Din păcate, în fiecare an, aflăm cifre statistice contradictorii, transmise pe diferite canale de colectare, precum ar fi INS: care a raportat, aferent anului 2016, un număr de 84.675 locuri de cazare pe litoralul românesc, în vreme ce Ministerul Turismului a înregistrat un număr de 107.339 turişti, într-un weekend din vârf de sezon, iar Ministerul de Interne raportează, pentru aceeaşi perioadă de sezon, cam 250. 000 de turişti ce intră pe litoral, până la cifra maximă de câte 400.000 de Ziua Marinei. Eu nu înţeleg unde se cazează toţi aceşti turişti, că doar nu toţi au rude în localităţile de pe litoral. Cred că mulţi proprietari de locuinţe practică turism clandestin, fără să se autorizeze şi să plătească impozite, în detrimentul celor care fac investiţii", a afirmat Daraban. 

El a spus că acest fenomen al turismului clandestin "poate fi scos la suprafaţă" doar prin introducerea unei impozitări diferenţiate a locuinţelor private în funcţie de proiectarea apartamentelor şi de numărul de dormitoare raportat la numărul persoanelor care locuiesc la acea adresă, în imobilul respectiv. 

"Să admitem că un dormitor ar fi de ajuns pentru câte un membru al familiei, ca spaţiu vital de locuit, iar restul să fie impozitat diferenţiat, ca mijloc de producţie cu scop de cazare turistică şi astfel se poate rezolva o problemă. Cred că veniturile reale realizate în sectorul turistic românesc ar fi pe undeva pe la 4,5-5% din PIB şi nu 1,5%, cât raportează acum INS", a declarat Mihai Daraban, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel