EXCLUSIV  Turcia braconează în apele României. Carmen Avram: Turiștii cumpără calcan crezând că e o delicatesă, dar nu știu că e scos ilegal din Marea Neagră

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Invitată la DC News, Carmen Avram, europarlamentar PSD, a vorbit despre pescuitul ilegal din Marea Neagră.

Carmen Avram, europarlamentar PSD, a fost invitată la DC News, unde a vorbit despre braconajul pe care Turcia îl făcea până de curând în apele teritoriale are României: 

„E limpede că stocurile de pește au scăzut dramatic, nu numai la noi, ci în toată lumea. Ele dispar într-un ritm mult mai alert decât cel al refacerii stocurilor, iar la noi, după multe decenii în care Marea Dunărea și Delta au fost exploatate, asistăm la o degradare a ecosistemelor. De exemplu, avem o specie de sturion care nu mai există deloc, morunul e pe cale de dispariție, iar restul speciilor sunt pe lista roșie a speciilor care trebuie protejate. Calcanul a fost și el amenințat, de aceea s-a și stabilit o cotă de pescuit, dar în ultimii ani, după aceste măsuri, se constată o refacere a stocurilor și să sperăm că trendul se păstrează.

România mai stă bine la șprot, însă, în ansamblu, în Marea Neagră nu se observă nicio îmbunătățire a situației generale a  stocurilor, în special din cauza pescadoarelor din Turcia despre care știm că, înainte de războiul din Ucraina, apăreau aproape zilnic în apele noastre teritoriale la braconat, cu precădere la sturion și calcan. Ei, în partea lor de mare, nu au acești pești. De exemplu, calcanul e vândut în România cu 50-60 de lei/kg, iar în Turcia e considerat delicatesă și costă 40 de euro/kg. Turiștii străini, când se duc în Turcia, habar nu au că mănâncă pește scos ilegal din mare.

Am făcut în Parlamentul European câteva evenimente pe problema sturionului și a pescuitului la Marea Neagră și sunt foarte fericită că pot să spun că am reușit să pun pe agendă, în sfârșit, această problemă, inclusiv într-un raport pe care l-am propus, special pe situația pescuitului în marea noastră. Marea Neagră e, astăzi, un subiect inclus în toate dezbaterile și, pe viitor, voi avea grijă ca sectorul nostru să beneficieze de o atenție sporită“, a spus, la DC News, Carmen Avram.

Youtube video image

Pentru a rămâne la curent cu activitatea europarlamentarului Carmen Avram, urmărește www.carmenavram.ro.

Răsturnare de situație: Cum se pescuiește pe lângă Insula Șerpilor din cauza războiului. Carmen Avram: Am atras atenția Comisiei Europene

Carmen Avram a fost invitată la DC News, unde a vorbit despre situația prin care trec pescarii român care operează în Marea Neagră:

„Zonele bogate de pescuit sunt în imediata apropiere a Insulei Șerpilor, acolo unde s-au dus și probabil se vor mai duce lupte. Pescarii români au fost obligați să se reorienteze spre alte zone mai puțin bogate în resurse. De exemplu, calcanul preferă zona de nord a litoralului românesc, iar acum această zonă nu mai poate fi atinsă. Pescarii noștri se duc mai departe, spre Bulgaria, ceea ce înseamnă costuri mult mai mari pentru ei.

De exemplu, pescuitul în zona Insulei Șerpilor însemna, până acum, o deplasare de 7-8 ore din Portul Constanța și până la destinație. Fermierii erau nevoiți să petreacă noaptea pe mare, ca să poată pescui câteva ore, a doua zi, pe lumină, iar apoi se întorceau acasă. Nu aveau cum să facă altfel pentru că distanța era mare și trebuiau să aducă la țărm pește proaspăt. Deci, trebuiau să rămână pe bărci peste noapte (...)“, a spus, la DC News, Carmen Avram (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel