Turcan vrea pensii pentru cei angajaţi "la negru". Elena Cristian o contrazice. "Proiect incomplet şi cu multe semne de întrebare"

Raluca Turcan Facebook
Raluca Turcan Facebook

Elena Cristian, redactor şef DC BUSINESS, a reacţionat după ce Raluca Turcan a venit cu noi propuneri pentru plata pensiilor şoferilor, grădinarilor şi bonelor care au venituri "la negru". 

„Am dezbătut astăzi reglementarea activităților casnice cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor, având cu toții convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie. Efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obținerea unui drept de pensie.Ne dorim ca aceste activități să fie accesibile șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat și lucrăm pentru a obține cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activitățile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru”, a scris Raluca Turcan pe Facebook. 

Elena Cristian o contrazice pe Turcan. "Incomplet şi cu multe semne de întrebare"

"Dna ministru vine cu o idee, aşa cum a făcut şi la recalcularea pensiilor. Din informaţiile mele, este un proiect de lege la nivelul Ministerului Muncii în acest sens, dar fiind incomplet şi cu multe semne de întrebare a fost modificat cu totul când a ajuns la Ministerul de Finanţe. Se lucrează la Finanţe şi ce s-a cerut de la Ministerul Muncii este identificarea celor vizaţi. La nivelul ANOFM nu există o situaţie a celor vizaţi de acest proiect. Nici nu sunt definite toate. Nu se ştie dacă sunt şase categorii, cinci categorii. Este doar o idee acum, mai e mult până la punerea în practică, nu se ştie când va fi pusă în practică şi nu se ştie cum vor fi identificate persoanele cărora li se adresează proiectul. De altfel, Ministerul Muncii nu ştie câte persoane muncesc la negru acum  Se vorbeşte de 1,5 - 2 milioane. Şi datele despre salariaţi sunt diferite, depinde pe cine întrebi. Dna Turcan poate a văzut multe filme, că nu ştiu câţi români pot plăti un grădinar şi câţi sunt în gospodăriile din România. Cert este că nu există un proiect de lege în acest sens şi nu se ştie dacă aceste reglementări pot fi implementate. Din ce ştiu eu de la ministerul de Finanţe, înţeleg că nu", a declarat Elena Cristian la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel