Turcan: PDL cere trecerea clasei a IX-a la învăţământul gimnazial

PDL cere trecerea clasei a noua la învăţământul gimnazial, deoarece "învățământul din România nu se oprește doar la copii din București", ci el se adresează și celor care provin din familii cu venituri modeste.

Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, a declarat, marți, la RFI, că partidul vrea "din nou trecerea clasei a noua la învăţământul gimnazial, lucru prevăzut în legea educaţiei şi lăsat la o parte de către USL, tocmai pentru a garanta în mod real accesul copiilor la un învăţământ obligatoriu de zece clase, pentru că învăţământul din România nu se opreşte doar la copiii din Bucureşti şi eventual din familii cu venituri importante. Învăţământul ajunge şi la ţară, acolo unde copiii abandonează şcoala, pentru a-şi ajuta părinţii. Aşadar, învăţământ obligatoriu de zece clase, pentru a servi şi copiii din familii cu venituri modeste".

Îngrijorată de rezultatele unui studiu internațional recent privind gradul de alfabetizare a unei populații, Turcan propune evaluarea transdisciplinară: "Am văzut recent un studiu, care mie mi-a născut serioase semne de îngrijorare. Există un clasament internaţional care arată gradul de alfabetizare a unei populaţii, în funcţie de nivelul de învăţare şi prelucrare a limbii române. Pe acest studiu internaţional, care se face o dată la cinci ani, unul din doi copii absolvenţi de gimnaziu este analfabet funcţional, adică ştie să citească, dar nu poate prelucra informaţiile citite. În timp ce la finalul clasei a patra unul din patru copii este analfabet funcţional, ceea ce înseamnă că între clasa a patra şi clasa a opta se produce o fractură de acumulare de cunoştinţe. O soluţie este evaluarea transdisciplinară. Actuala guvernare a eliminat din evaluările la finalul clasei a opta evaluările transdisciplinare, adică din mai multe materii, astfel încât să se vadă capacitatea copilului de a jongla cu informaţii, de a folosi informaţii din diferite domenii, de a le conecta, astfel încât să fie pregătit pentru învăţământul liceal, să poată acumula noi cunoştinţe", a explicat Raluca Turcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel