Turcan: Guvernul Ponta dorește să inventeze turnătoria fiscală

raluca turcan
raluca turcan

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a susținut luni la RFI că ideea unei legi a denunțătorului la Fisc la care se gândise Guvernul Victor Ponta este "năstruşnică, stupidă şi periculoasă" şi că se dorește "o nouă Securitate", respectiv inventarea ”turnătoriei fiscale”.

Guvernul anunţase o strategie similară cu cea din Suedia pentru a creşte încasările la Fisc. Iniţiativa punea accent pe spiritul civic, iar cei care reclamau la ANAF o fraudă fiscală a vecinilor primeau o deducere de 2% la impozit, afirmase secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, pentru Mediafax. Însă, premierul Victor Ponta a recunoscut la sfârșitul săptămânii trecute, că ar putea renunţa la această iniţiativă, numită în presă “legea vecinului”.

Referitor la această strategie avută în vedere de premierul Victor Ponta pentru creșterea veniturilor la buget, vicepreședintele PDL Raluca Turcan a afirmat că: "ideile acestea năstruşnice ale Guvernului legate de recompense fiscale pentru cei care-şi toarnă vecinii la Fisc sunt stupide şi periculoase".

În opinia democrat-liberalei, "e vorba, practic, de o gândire de tip securist, care urmăreşte să transforme românii în turnători la ANAF. Practic, se inventează o nouă Securitate. Înainte de revoluţie, aveam turnătoria politică, acum Guvernul Ponta doreşte să inventeze turnătoria fiscală. Dacă vrea să stopeze evaziunea fiscală, Guvernul USL trebuie să intervină pe câteva domenii foarte clare: comerţul cu produse petroliere, cu alcool, cu tutun, comerţul cu cereale. Astea sunt priorităţile care credem că sunt importante acum pentru România".

Românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmplă şi în alte state, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislaţia "denunţătorului" din Suedia.

Secretarul de stat, Liviu Voinea, arătase anterior că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii. "Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se transmite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa".

La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Victor Ponta a declarat la Murighiol, că i-a solicitat secretarului de stat în Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, să se gândească de multe ori înainte de a veni cu un astfel de proiect.

Guvernul anunţase o strategie similară cu cea din Suedia pentru a creşte încasările la Fisc. Iniţiativa punea accent pe spiritul civic, iar cei care reclamau la ANAF o fraudă fiscală a vecinilor primeau o deducere de 2% la impozit. Premierul Victor Ponta a recunoscut că ar putea renunţa la această iniţiativă, numită în presă “legea vecinului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel