EXCLUSIV  Tudose, premier, mișcarea câștigătoare a lui Iohannis pentru prezidențiale. Calcule politice

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Bombă pe scena politică! Președintele Klaus Iohannis aplică o strategie câștigătoare în contextul calculelor pentru alegerile prezidențiale. 

Sociologul Alfred Bulai a declarat, pentru DCNews, că ”nu atât rezultatul alegerilor europarlamentare, cât închiderea lui Liviu Dragnea a debalansat scena politică, în sensul în care-l lipsește pe Klaus Iohannis de adversarul direct. Un alt referendum pentru modificarea Constituției ar dilua participarea, iar președintelui i-ar trebui un alt adversar” pentru a genera interes. ”Dat fiind picajul PSD și lipsa unui candidat puternic, există riscul ca, la alegerile prezidențiale, PSD să cadă pe locul al treilea, să nu intre în turul doi pentru Cotroceni.” a mai precizat sociologul. Iar acest risc ar fi unul uriaș chiar pentru Klaus Iohannis care se pare că-l anticipează și, dacă zvonurile se confirmă, bifează deja câștigător. 

Tudose, premier, cel mai bun calcul politic al lui Iohannis pentru prezidențiale

Îtr-o confruntare pe partea dreaptă, cu un candidat USR-PLUS, problema lui Klaus Iohannis va fi chiar electoratul PSD, care, în turul doi, va vota cu cel care l-a ostilizat cel mai puțin, deci nu cu el, cu altualul președinte. Continuarea confruntării cu PSD și eventuala absență a candidatului PSD în turul doi îl expune pe Klaus Iohannis ca cele 4 milioane de voturi de stânga să se ducă, în majoritate, către candidatul USR-PLUS. Confruntarea cu Victor Ponta din 2014 i-ar dăuna președintelui care ar rămâne în turul doi cu un candidat tot de dreapta, pentru că a avut 5,1 milioane de votanți împotrivă și, prin urmare, mișcarea de a-l propune pe Mihai Tudose premier ar fi una foarte bună din punct de vedere politic. 

Mutarea care i-ar aduce lui Iohannis voturile lui Ponta


Dacă l-ar prefera, așa cum se zvonește, premier pe Mihai Tudose, Klaus Iohannis ar putea lua voturi de la PSD, rupând majoritatea parlamentară, chiar și de la ALDE. De la distanță, Klaus Iohannis ar intra într-o colaborare cu partidul lui Victor Ponta, deci chiar cu votanții lui Victor Ponta, dar nu-și implică partidul, rămânând fidel electoratului de dreapta. Pe de altă parte, nici USR nu poate fi foarte critic, tocmai pentru a nu-și ostiliza votanții social-democrați în eventualitatea votului din turul doi pentru prezidențiale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel