Tudorel Toader, răspuns fulger pentru Lazăr: O regulă elementară!

Rodica Mitu / 03 Martie 2018 / 17:10 Salveaza PDF Comentarii
Tudorel Toader
Tudorel Toader

Sâmbătă, ministrul Tudorel Toader a transmis un mesaj pe Facebook, în contextul afirmațiilor făcute de Augustin Lazăr.

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, afirma, într-un interviu acordat Agerpres, că ministrul Tudorel Toader, nu a respectat regulamentul CSM la procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

”Această întrebare (n.r.A încălcat ministrul justiţiei acest regulament?) am pus-o eu. A fost provocarea, tema pe care am pus-o în dezbatere. Este bine-cunoscut că există art. 24, indice 1, din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CSM, prin care se reglementează pas cu pas procedura de verificare a managementului practicat de un procuror-şef. De la sesizare până la verificarea de către Inspecţia Judiciară. Apoi, punerea în discuţie în secţia de profil, dacă este procuror sau judecător, apoi se cer apărările celui în cauză. Se aduce la cunoştinţă şi se poate face verificarea apărărilor. După care, secţia dispune sau nu revocarea. Cel în cauză are posibilitatea să atace hotărârea secţiei la plen iar după plen are posibilitatea să se adreseze Secţiei de contencios a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Prin urmare, este o procedură foarte elaborată iar eu am întrebat în Secţia de procurori dacă există posibilitatea, dacă este permis ca Executivul să intervină peste această procedură şi dacă poate să o neglijeze şi să facă propria evaluare. Adică, Executivul să se erijeze în acelaşi timp în denunţător şi apoi în evaluator, în judecător al situaţiei, pentru a cere în continuare revocarea unui magistrat cu funcţie de conducere. Răspunsul nostru este că nu poate, fiindcă ar trece linia roşie a separaţiei puterilor în stat.”, a spus procurorul general.

Răspunsul lui Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, sâmbătă, că procedura de evaluare a procurorilor de rang înalt se realizează în baza legii şi nu a regulamentului CSM, în măsura în care acesta cuprinde norme contrare legii.

"1. O regulă elementară!
Procedura de evaluare a procurorilor de rang înalt se realizează în baza legii și nu a regulamentului CSM, în măsura în care acesta cuprinde norme contrare legii!

2. La nivelul ministerului justiției se realizează un studiu comparativ privind raportul dintre numărul de locuitori și numărul de magistrați, în statele membre ale UE!", a scris Tudorel Toader pe Facebook.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23