Toader-Dragnea, întâlnire. Ministrul Justiției, primele declarații

Tudorel Toader
Tudorel Toader

Tudorel Toader a făcut mai multe declaraţii după întâlnirea cu Liviu Dragnea.

Ministrul Justiției a afirmat că a discutat cu Liviu Dragnea despre sesizarea făcută de premierul Viorica Dăncilă în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitor la formarea completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă, care se dezbate mâine, și despre cine va reprezenta Guvernul la ședința CCR.

"Mâine este miercuri şi mâine se va judeca la Curtea Constituţională acel conflict juridic de natură constituţională. Asta a fost principala temă a discuţiei. Nu am discutat cu Liviu Dragnea în legătură cu decizia pentru că nu avem de unde să ştim care va fi. Astăzi vorbim despre procedură, despre cine va merge din Guvern la Curtea Constituţională să susțină sesizarea şi dacă sunt elemente noi de susţinere faţă de cele consemnate în sesizare.

Decizia CCR va fi obligatorie de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Nu ai ce să discuți despre conținutul discuției. Nu o dau eu, nu o dăm noi. Nu avem nicio marjă de apreciere prvind conduita ulterioară de urmat. Nu prezintă importanță cine va merge, important este ceea ce va susține, evident și mai importantă este dezlegarea Curții. Susținerea se face în limita sesizării. Nu ai elemente noi, dar ai argumente noi, iar asta este o chestiune de fond tehnic", a spus Tudorel Toader.

Cât despre atacul lui Klaus Iohannis, de astăzi, la adresa lui, privind remanierea lui Augustin Lazăr, pe care preşedintele o consideră un demers aiuritor, dar şi despre posibilitatea ca cei doi să mai fi discutat, după trimiterea propunerii de revocare, ministrul Justiției a afirmat că "am tot discutat prin media. Eu nu vreau să fac un inventar al spuselor celui care ocupă cea mai mare demnitate din stat, nu vreau să fac un inventar al faptului că cererea de revocare nu era oportună din punct de vedere politic, altă dată nu era oportună, altă dată era neadecvată, acum este politică. Tot felul de calificări dintr-o perspectivă personală şi în limitele domniei sale. Permiteţi-mi să nu fac comentarii. Am făcut doar o rememorare a celor spuse de dânsul".

"Întâlnirea de astăzi face parte din întâlnirile periodice pe care le cunoaşteţi. În aceste momente importante, clarificatoare, întâlnirile sunt fireşti", a mai spus Tudorel Toader.

Întrebat ce rol are Liviu Dragnea în decizia de mâine a Curții, de a fost nevoie de această întâlnire, ministrul Justiției le-a răspuns jurnaliștilor: "Eu vă înţeleg întrebarea, abordarea, chiar şi tonul, dar orice dialog prin care o parte informează altă parte, prin care părţile se informează reciproc, nu poate fi decât binevenită".

Tudorel Toader a comentat și afirmațiile președintelui Klaus Iohanis potrivit cărora ar acționa pe lângă lege: "Şeful statului cunoaşte foarte bine care sunt limitele legii şi care sunt comportamentele legale şi constituţionale, este vocea cea mai autorizată din stat şi nu ştiu ce argumente aveţi să nu îl credeţi, chiar fără să cercetaţi, ca în Biblie".

Întrebat dacă întâlnirea cu Liviu Dragnea este una normală, în condițiile în care acesta ar putea avea anumite interse, a mai spus:

"Mâine judecătorii vor da o dezlegare de principiu, care interesează în general statul de drept, interesează pe cei foarte mulți care se judecă și care vor să vadă cum se constituie completul, dacă o lege ulterioară modifică o lege anterioară, sau dacă vine cineva și spune: s-a schimbat procedura, dar de la anul", a spus Toader.

Întrebat dacă se întâlnește cu toți cei care sunt în situația de a fi judecați sau doar cu Liviu Dragnea, Toader a răspuns: "Mă întâlnesc cu cei care fac parte din alianța de guvernare. Nu m-am întâlnit cu un justițiabil. M-am întâlnit cu al treilea om în statul român. Nu am niciun dubiu că dumneavoastră nu puteţi înţelege că nu am discutat despre decizie, că decizia o vor lua judecătorii, că am discutat despre proceduri şi eventuale noi perspective în decizia de mâine".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel