Tudor Ciuhodaru: Ce trebuie să știți în cazul alimentelor congelate, cu risc de listeria

Steluța Indrei / 10 iul 2018 / 17:48 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Dr. Tudor Ciuhodaru oferă un set de recomandări în cazul alimentelor congelate, cu risc de contaminare cu listeria. „Atenţie mărită la produsele congelate. Mai ales dacă sunteți însărcinată. E alertă de listerioză”, scrie medicul pe pagina sa de facebook.

9 persoane au murit deja și alte 47 sunt infectate. Două supermarketuri au fost depistate cu probleme! România a fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes ale firmei Greenyard.

Ce trebuie să știți

1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente.
2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.
3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici), iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.
4. La adulți, infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare (asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar).
5. În sarcină poate provoca avort, naștere prematură, greutate mică la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) mergâng până la deces.
6. Pacienții cu imunitate scăzută precum cei cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.
7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în trimestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.

Rețineți

1. Căldura distuge bacteria, refrigerarea nu!
2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.
3. Există teste diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină).
4. Poate fi tratată prin administrarea de antibiotice.

Pentru a reduce riscul de infecție

1. Evitați alimentele gata preparate reci.
2. Atenție la alimentele cu risc: carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător. („nu foarte înghețată!”)
3. Respectati regulile de igienă individuală. (!!!Spălatul corect pe mâini este esențial)
4. Gătiți bine orice preparat.
5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde, asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei).
6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite/crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.
7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Și puțină istorie

1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lyster, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții.
2. Doar din 1980 se cunoaște faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.
3. Având în vedere că deja sunt implicate mai multe țări, Comisia Europeană va organiza peste două zile o teleconferinţă cu toate statele membre pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situaţiei generată de prezenţa Listeria monocytogenes în porumbul congelat şi posibil multe alte alimente congelate.Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24