Trump, acord nuclear Iran. Iulian Fota: Cutremur politic global

Iulian Fota, fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională a postat pe pagina sa de facebook o scurtă analiză a implicaţiilor retragerii SUA din acordul cu Iranul.

Sub titlul "Afirmarea radicalilor în politica globală. De la competiţie la confruntare", şeful Colegiului Național de Informații a scris:

"Decizia riscantă şi ambiţioasa a președintelui Trump referitoare la Iran va cutremura politică globală. Va avea consecințe pe foarte multe planuri, de la starea economiei globale pînă la relația transatlantică. Dar, pentru a putea descrie aceste consecințe este nevoie de ceva timp. Un lucru este însă deja clar, bine conturat. Occidentul, prin intermediul Washingtonului întră și el în epoca hardlinerilor, a radicalilor (deși nu sunt convins că în acest context radical este cea mai bună traducere pentru hardliner). La Washington moderaţii au fost marginalizați, inițiativa aparținând radicalilor, care sunt gata să apere interesele SUA prin metode mult mai dure, inclusiv prin folosirea forței militare și alianța cu radicalii din Israel sau Arabia Saudită.

Decizia Washingtonului provoacă tabăra moderată din Iran, afectându-l puternic pe președintele Rohani. Dacă și la Teheran radicalii iranieni preiau inițiativa vom fi la un pas de război. Nici măcar "hot peace" (McFaul) nu vom mai avea, ci o confruntare geopolitică, inclusiv militară de toată frumusețea. Mesajul de radicalizare pe care Washingtonul îl da nu este numai pentru Iran, el se adresează tuturor celor care vor să bage SUA într-un colț, care vor să-și lărgească influența regională sau globală pe seama intereselor SUA. După moderaţii iranieni, a doua mare provocare este pentru moderaţii europeni. Acum să vezi ce va începe să urle stîngă europeană spre marele deliciu al Moscovei.

Şi în toata nebunia asta, în Românica noastră, decredibilizăm în continuare mecanismele de politica externă şi de securitate naţională, târându-le în mocirla politicii noastre interne. Mulţi uită că diferenţa dintre responsabil şi Iresponsabil o face doar un i. I-ul de la inteligent, de la incult sau incompetent." este mesajul lui Iulian Fota.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel