Urmărește emisiunea live


Trei zile de vot în diaspora. USR: Iată beneficiile amendamentelor agreate de Comisia specială

Alegeri Prezidențiale 2019/ Foto Agerpres
Alegeri Prezidențiale 2019/ Foto Agerpres

Uniunea Salvați România consideră că proiectul rezultat în urma dezbaterilor din comisia specială de reformă electorală nu rezolvă toate problemele accesului la vot al Diasporei, dar dacă va fi adoptat în forma agreată, fără amendamente surpriză din partea PSD-ALDE, va îmbunătăți procesul la vot pentru românii din afara țării.

Principalele elemente de noutate la alegerile prezidențiale din noiembrie vor fi: listele suplimentare electronice, votul anticipat în secțiile din străinătate și extinderea votului prin corespondență, se arată într-un comunicat de presă al USR

"Deși inițiativa legislativă nu rezolvă toate problemele accesului la vot în Diasporei, dacă va fi adoptată în forma agreată azi, ea creează premisele unei îmbunătățiri semnificative. Măsurile agreate azi pentru alegerile prezidențiale includ atât instrumente noi precum votul prin corespondență și votul anticipat, se va vota de vineri până duminică în secțiile din Diaspora, cât și îmbunătățiri vitale fluxului de vot precum generarea automată electronică a listelor suplimentare și accesul la cabina de vot după ora 21 a celor aflați la coadă în exteriorul secției la ora încheierii oficiale. În plus, MAE este mandatat, prin lege, să solicite autorităților omoloage date despre numărul de români înregistrați pe teritoriul lor pentru o mai bună dimensionare a numărului de secții. Diaspora a jucat și joacă un rol absolut vital în dezvoltarea României, ea merită respectul și accesul necesare pentru contactul permanent cu țara, iar USR va depune toate eforturile pentru a se asigura de reprezentarea corectă și participarea ei neîngrădită la viața societății românești", transmite deputatul USR Tudor Benga, membru în Comisia specială.

Propuneri inițiate încă din 2018

USR subliniază că o serie dintre propunerile USR au fost inițiate încă din anul 2018, în speranța că fiecare român prezent la o secție de vot din diaspora își va putea exercita dreptul constituțional, acela de a vota, iar altele sunt rezultate pe baza experienței directe de pe 26 mai a cetățenilor români din Diaspora.

"Astăzi am votat în Comisie o lege imperfectă, dar care sperăm că va rezolva o parte din problemele pe care cetățenii le-au avut anterior. 26 mai nu trebuie să se mai repete! Cozile nu trebuie să se mai repete! Amendamente propuse de USR au venit de la comunitățile de români din străinătate și din ideile campaniei USR #StopCoziLaVot. Campania noastră continuă, vrem să ne asigurăm că toți românii din Diaspora își vor putea alege Președintele în noiembrie.", transmite senatorul USR de Diaspora Radu Mihail, membru în Comisia specială.

Amendamentele agreate de Comisia specială vor aduce următoarele beneficii pentru români:

Trei zile pentru votul din diaspora: vineri, sâmbătă, duminică,

Prelungirea orei de vot pentru românii aflați la coadă la ora 21:00, până la ora 23:59

Introducerea votului prin corespondență și la alegerile prezidențiale

Simplificarea masivă a procesului de vot prin automatizarea listelor suplimentare

MAE va trebui să ceară date despre numărul românilor din diaspora

Proiectul în forma adoptată astăzi de Comisia specială comună va ajunge la Comisiile raportoare săptămâna viitoare și în cel mai scurt timp în plenurile celor două Camere.

USR va continua mobilizarea cetățenilor prin proiectul "Stop cozi la vot" și va susține deschiderea mai multor secții de votare pentru alegerile prezidențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel