Trei elemente cheie ale interviului acordat de Băsescu pentru Evenimentul Zilei

traian basescu cap ziar
traian basescu cap ziar

Președintele Traian Băsescu a exploatat scandalul creat în jurul revocării procurorului Lucian Papici în două direcții: discreditarea lui Victor Ponta în plan extern și intern și credibilizarea sa ca girant al independenței Justiției, punct nevralgic al ultimelor rapoarte de țară venite de la Bruxelles. Șeful statului încearcă să se asigure că un eventual raport negativ al Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi imputat instantaneu prim-ministrului. Deși îl acuză pe Victor Ponta de imixtiuni în treburile Justiției, Băsescu recunoaște, senin, că a sunat doi factori decidenți ai Justiției, pentru a le atrage atenția cu privire la acțiuni ce țin doar de competențele respectivilor.

1. Traian Băsescu și telefoanele. Șeful statului a declarat că l-a contactat în urma revocării lui Papici pe ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, dar și pe procurorul general al României, Tiberiu Nițu, cel care a decis schimbarea din funcție a șefului secției I de la DNA.

Șeful statului a mai arătat că, atunci când este nemulțumit de hotărârea unui procuror-șef, pur și simplu pune mâna pe telefon și-l admonestează, chiar dacă își depășește prerogativele constituționale. ”Eu l-am sunat să-i spun că nu e bine, domnul procuror. Se aflase. Am acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu având informaţii că e mare agitaţie pe această temă în interiorul PSD”, spune președintele.

Pe 8  martie 2012 însă, într-un discurs laudativ prilejuit de împlinirea a 6 ani în fruntea DNA a Laurei Codruța Kovesi, Traian Băsescu afirma: ”Nu ştiu ce om politic ar mai gândi astăzi că poate să pună mâna pe un telefon şi să sune un procuror”.

2. Băsescu spune că va analiza Pactul de Coabitare și-l va denunța dacă acesta a fost încălcat de premier. Nu mai este nevoie. DeCe News a făcut o analiză în acest sens pe 24 iulie anul acesta, imediat după aducerea în țară a sirianului Omar Hayssam, când cei doi lideri ai Executivului s-au acuzat reciproc că nu respectă înțelegerea politică. Concluzia seacă este că Acordul de Coabitare a fost încălcat pe fiecare punct, atât de Traian Băsescu, cât și de Victor Ponta. Hârtia înmânată ostentativ președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, la fotografia oficială de la finele reuniunii Consiliului European a fost praf în ochii Bruxelles-ului. În pofida celor declarate de șeful statului în interviul pentru B1, președintele și premierul au încercat amândoi să calmeze apele politice interne, cel puțin în ochii lui Jose Manuel Barroso și Herman van Rompuy.

3. MCV. Traian Băsescu și oamenii apropiați lui caută muniție încă din decembrie pentru a periclita un eventual raport MCV favorabil și pentru a reclama presupuse intruziuni în Justiție ale lui Ponta. ”În acest moment ce a făcut Nițu, Cazanciuc și Ponta au compromis România”, a spus președintele, care a adăugat că se gândește să-l reclame pe Victor Ponta la partenerii internaționali, lucru care s-ar întâmpla cu doar 2 luni înainte de raportul provizoriu din decembrie.

Plângeri despre presupuse intervenții ale premierului în Justiție au existat și după scandalul mitei de la Liceul Boliniteanu, din timpul examenului de bacalaureat. Președintele CSM, Oana Hăineală, a decis atunci, la solicitarea europarlamentarului PDL Monica Macovei, sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la declarațiile prim-ministrului. Asta deși IJ nu are atribuții în acest sens, mișcarea fiind una ce țintea pătarea imaginii premierului și sabotarea MCV-ului. În acest timp, șefa CSM, împreună cu președintele Înaltei Curți, Livia Stanciu, purtau discuții la Bruxelles cu reprezentanți ai CE.

Nu ştiu ce om politic ar mai gândi astăzi că poate să pună mâna pe un telefon şi să sune un procuror - See more at: http://stiri.tvr.ro/basescu-la-bilantul-ministerului-public_11828.html#sthash.GYpFtetr.dpuf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel