Tranzacție ESN-ENEL. Termocentrala Reftinskaya din Rusia, în vizor

Grupul rus ESN, controlat de omul de afaceri Grigory Berezkin, ia în considerare achiziţionarea termocentralei pe cărbune Reftinskaya (Rusia), de la grupul italian Enel SpA, a declarat luni Berezkin pentru Reuters. 

Recent, directorul general al firmei italiene, Francesco Starace, a declarat că Enel a mandatat banca rusească Sberbank să se ocupe de vânzarea termocentralei Reftinskaya şi că speră să încheie un acord în 2017. 

"Am relansat procesul de vânzare a termocentralei de la Reftinskaya, iar Sberbank intermediază vânzarea. Sperăm că vom încheia vânzarea până la finele anului. Cred că vor exista companii ruseşti interesate. Au fost şi în trecut companii ruseşti interesate şi nu mă aştept ca acest lucru să se schimbe", a explicat Francesco Starace. 

Enel, controlată de stat, este una dintre firmele străine care au făcut în ultimul deceniu achiziţii în sectorul energiei din Rusia, după ce s-a renunţat la monopolul statului în acest domeniu. 

"Nu excludem asta, am făcut un audit intern, analizăm această opţiune", a răspuns Berezkin când a fost întrebat dacă este interesat în achiziţionarea Reftinskaya. 

În septembrie, şeful subsidiarei Enel din Rusia, Carlo Palasciano, a declarat pentru Reuters că firma italiană a primit oferte de la câţiva potenţiali cumpărători, inclusiv din afara Rusiei. 

[citeste si]

În octombrie, şeful Gazprom Energoholding, Denis Fedorov, a anunţat că producătorul rus de gaze naturale este interesat să cumpere Reftinskaya, şi a trimis o ofertă către Sberbank. 

Grupul Enel activează în peste 30 de ţări de pe patru continente şi are o capacitate instalată netă de producţie de energie de circa 83 GW. Enel distribuie electricitate şi gaze naturale printr-o reţea de peste două milioane de kilometri are peste 65 de milioane de clienţi casnici şi companii în toată lumea. Enel este cea mai mare companie integrată de utilităţi din Europa după capitalizarea de piaţă şi una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce priveşte capacitatea instalată şi EBITDA raportat. 

Cea mai mare companie de utilităţi din Europa, care deţine o participaţie majoritară în grupul spaniol Endesa, se concentrează pe energia regenerabilă şi infrastructura energetică, pentru a compensa criza din sectorul energiei tradiţionale. 

În România, Enel deţine 64,4% la Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% la Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii gestionează o reţea de 91.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de circa 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel