Traian Băsescu: Curtea Constituțională este o instituție penibilă - Video

basescu cotroceni
basescu cotroceni

Președintele Traian Băsescu a atacat dur Curtea Constituțională, spunând despre aceasta că a acționat ca o ”instituție penibilă” când a decis că pensiile de serviciu pot fi micşorate, cu excepţia celor ale magistraţilor, sau când, din interese personale, unii judecători au votat că asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei e neconstituţională.

”Am avut probleme extrem de serioase în discuţiile cu Fondul, Uniunea Europeană şi Banca Mondială legate de credibilitatea şi predictibilitatea deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea, fără justificare şi temei constituţional sau legal, au interferat masiv politica economică a Guvernului. Şi aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie a statului român, care spune Da, facem pensiile după contribuţie, dar la o singură categorie nu, cea care sunt şi eu", a declarat Băsescu

Șeful statului a spus că regretă enorm că s-a ajuns la creșterea TVA, precizând că dacă CC ar fi permis scăderea pensiilor cu 10%, nu s-ar fi ajuns la majorarea Taxei pe Valoare Adăugată, măsură care i-a afectat și mai mult pe pensionari.

"Regret enorm creşterea TVA-ului ca alternativă la decizia Curţii Constituţionale. Pensionarii au fost puternic afectaţi de inflaţie, de creşterea preţurilor la alimente şi exact cei în numele cărora s-a făcut aşa-zisul bine de către Curtea Constituţională vor fi cei care vor suporta pe termen lung o măsură care a afectat puternic şi şansele de reluare a creşterii economice în trimestrul III şi IV, prin sufocarea consumului", a spus președinte, la Conferinţa "Parteneriat pentru Creştere Economică în 2011".

Băsescu a susţinut chiar că partenerii internaţionali şi-au exprimat preocuparea faţă de modul în care CCR întoarce decizii ale Guvernului.

"Faptul că s-au luat decizii extrem de importante, nu pe criterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate, pune România într-o situaţie extrem de dificilă. A fost un lucru explicit exprimat şi la nivel politic, şi la nivelul experţilor care numai ce au părăsit România. Este o problemă pe care România n-a rezolvat-o şi trebuie s-o rezolve foarte rapid. Instituţiile abilitate să ia măsuri pe timp de criză sunt Guvernul şi Parlamentul, şi nu alte instituţii", a mai spus şeful statului, exprimându-şi speranţa că "anul 2011 să fie un an în care cei care au responsabilitate pentru politica economică a ţării să fie şi cei care să poată lua deciziile - Guvern şi Parlament".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel