Traian Băsescu: Trebuie să decidem în 2-3 ani dacă vom crea Statele Unite ale Europei

basescu_interviu
basescu_interviu

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi, la Sulina, că anul 2020 nu va găsi UE în actuala formulă deoarece nu este competitivă şi trebuie ca naţiunile să decidă în următorii 2-3 ani dacă doresc să creeze "Statele Unite ale Europei".

"Anul 2020 n-o să ne găsească tot în această formă, vă asigur, pentru că nu poate funcţiona şi nu este competitivă. UE pierde constant în ultimii 10 ani în competitivitate în raport cu China, SUA, cu alte mari puteri economice şi când nu ai forţă economică nu poţi fi nici o forţă militară. Degeaba ataci Libia, că nu câştigi războiul", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a subliniat necesitatea securităţii în interiorul graniţelor Uniunii Europene, explicând că aceasta poate fi obţinută doar prin investiţii, iar, în absenţa unei economii performante, acest lucru nu este posibil. Mai mult, spune şeful statului, în acest moment economia UE este "fragmentată" între cele 27 de state membre şi acest lucru "nu ne face competitivi".

Traian Băsescu a notat că performanţa economică nu poate fi realizată decât prin decizii politice fundamentale. "Trebuie să decidem repede, în următorii 2-3 ani, dacă vom crea Statele Unite ale Europei sau nu şi subiectul este extrem de delicat şi de dificil, pentru că trebuie asigurat un leadership formidabil la nivel european, să convingem cele 27 de naţiuni că că numai prin cedarea masivă de suveranitate Europea mai poate rămâne o mare putere economică şi o putere militară", a conchis şeful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel