Traian Băsescu SURPRINDE. Critică desființarea Secției Speciale (SIIJ) și amintește de șantajul din DNA

Traian Băsescu a reacționat vehement după ce Guvernul a adoptat memorandumul pentru desființarea SIIJ. 

Fostul președinte este de părere că mai e doar un pas până la punerea judecătorilor ”sub controlul DNA și al altora”. El subliniază că nu se referă la SRI, pentru că nu știe dacă Eduard Hellvig vrea ce a vrut George Maior. Cu toate acestea, Traian Băsescu este de părere că desființarea SIIJ ar înseamna întoarcerea ”în epoca statului cu dosul pe dosare”. 

Traian Băsescu este de părere că GRECO și Comisia de la Veneția, în recomandările despre SIIJ, se referă la ”o îmbunătăţire a premiselor de funcţionare a Secţiei Speciale”. Îl acuză pe Cătălin Predoiu că, prin acest demers, se supune celor care vor să vadă judecători puși sub controlul DNA. 

”Desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) va aduce din nou judecătorii şi mulţi procurori sub controlul DNA ca singură instituţie care poate investiga reclamaţii legate de presupuse fapte de corupţie.” scrie Traian Băsescu, pe Facebook. 

”Perfect de acord că, luând în considerare unele excese comise de SIIJ, instituţia a fost afectată (vezi „mita" pentru aducerea lui Nicolae Popa). Dar ministrul Justiţiei, în loc să taie ramurile uscate, taie tot copacul. Se comportă fix ca PSD-iştii care voiau să desfiinţeze DNA doar pentru că nu le convenea cine era în fruntea instituţiei. Pulverizarea unei instituţii pentru PR în prag de sărbători, fără dezbatere publică, nu este de bun augur pentru justiţie. La nivel teoretic, orice instituţie de parchet care investighează reclamaţii pentru presupuse fapte nelegale comise de magistraţi poate să exercite presiune asupra procurorilor şi judecătorilor. Indiferent cum se numeşte: PG, DNA, DIICOT etc. Dar o instituţie independentă/distinctă oferă un grad mai mare de încredere că nu pot apărea abuzuri împotriva judecătorilor sau procurorilor.” mai notează fostul președinte. 

Băsescu, despre șantajul din DNA

Traian Băsescu continuă: ”Aşa cum a arătat viaţa reală, circa 3.000 de judecători şi procurori au avut dosare penale la DNA, dosare bazate, de multe ori, pe simple reclamaţii ale unor justiţiabili nemulţumiţi sau dosare întocmite de procurori DNA unor judecători pentru simplul motiv că nu au dat verdictele dorite de procurorii DNA în dosare în care probele pentru faptele incriminate nu existau. Iar pentru a ţine sub presiune şi a şantaja judecătorii, procurorii DNA nu trebuie să facă mare lucru. Este suficient să lase dosarele în nelucrare, iar judecătorul să ştie că acel dosar există sau, nimic mai simplu pentru un procuror DNA, să citeze o singură dată un judecător sau un procuror după care să lase dosarul în nelucrare. Ne întoarcem la epoca „statului cu curul" pe dosarele sensibile, ca să citez dintr-un fost procuror – şef DNA. Asta se cheamă presiune şi şantaj la adresa celor vizaţi şi nu este o poveste, este o realitate a DNA şi a justiţiei noastre din ultimii ani.”

Traian Băsescu afirmă că dacă SIIJ se va desființa, obligatoriu va trebui înființată o altă structură independentă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel